Finske myndigheter har arrestert en russisk mann mistenkt for terrorhandlinger i Ukraina

Å oppdatere: 25.08.2023 16:25
Utstedt av:

HELSINKI – Finske myndigheter har arrestert en russisk statsborger mistenkt for å ha utført terrorangrep i Ukrainas Luhansk- og Donetsk-regioner mellom 2014 og 2015, rapporterte det finske nyhetsnettstedet Yle i dag. Det finske avisen Ilta-Sanomat rapporterte at den arresterte mannen er Jan Petrovsky, en av de tidligere lederne av den russiske nynazistiske gruppen Rusič, nå knyttet til Wagners leiesoldatgruppe.

I følge RIA Novosti-byrået sa den russiske ambassaden i Helsingfors at den ble informert om interneringen av en russisk statsborger i Finland på forespørsel fra Ukraina. Petrovsky er på sanksjonslistene til EU og USA, og Ukraina har bedt om utlevering av ham, skriver RIA Novosti.

Den 36 år gamle mannen er mistenkt for å være involvert i aktivitetene til en terrorgruppe, meldte YLE-serveren. Ifølge ham ble forbrytelsene begått mellom juni 2014 og august 2015. Russeren ble arrestert for en måned siden, ifølge Reuters, og retten i den finske provinsen Uusimaa, som inkluderer hovedstaden Helsingfors og området rundt, besluttet i dag å forlenge varetektsfengslingen hans.

I følge finske og russiske medier deltok Rusič-gruppen i kampene i Donbass på siden av pro-russiske separatister i 2014 og 2015 og er knyttet til den private Wagner-gruppen (i russisk transkripsjon Wagnerova). Lederen for Wagner-gruppen, Yevgeny Prigozhin, døde onsdag da flyet som fraktet ham styrtet.

Petrovsky benekter enhver forseelse. «Jeg har aldri begått en krigsforbrytelse, jeg har beskyttet russerne og bare deltatt i militære operasjoner», siterte den uavhengige serveren Meduza Rusa.

Dagbladet Ilta-Sanomat meldte at Petrovsky nå går under navnet Voislav Torden og har bodd i Norge tidligere, hvor han jobbet i lokalavdelingen til den nynazistiske gruppen Odins Soldiers. Den var inspirert av enhetene til den finske militsen med samme navn, som hevder å beskytte finnene mot innvandrere og kriminalitet.

Petrovsky ble deportert fra Norge i 2016 på grunn av koblinger til ekstremistiske bevegelser. Mannen anklaget da Norge for politisk forfølgelse og uttalte at det etter hans mening ikke var grunn til utvisning.

I 2014 utropte pro-russiske separatister, skjult støttet av Russland i sammenstøt med den ukrainske hæren og frivillige enheter, en selverklært republikk i Luhansk- og Donetsk-regionene i Øst-Ukraina. I februar i fjor anerkjente Russlands president Vladimir Putin uavhengigheten til de to separatistenhetene og satte deretter i gang en invasjon av Ukraina, delvis under påskudd av «denazifisering».

Finland Russland Ukraina Diplomati i kampen mot kriminalitet

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *