Novo Nordisk sier til Europa at fedmemedisiner vil redde både penger og liv

Novo Nordisk ønsker å overbevise europeiske myndigheter om å betale for fedmemedisinen Wegovy for personer som er alvorlig overvektige eller har komorbiditeter, sa administrerende direktør i Novo Nordisk fredag, og forklarte både de medisinske fordelene og kostnadene ved behandlingen.

Konsernsjef Lars Fruergaard Jørgensens kommentarer var de mest detaljerte hittil om legemiddelprodusentens ekspansjonsstrategi i Europa, der de fleste land har offentlige helsesystemer.

«I Europa vil vi søke refusjon for pasienter med høyest BMI, de med komorbiditeter og kanskje de sosioøkonomisk vanskeligstilte pasientene også,» sa han til et Reuters Newsmaker-arrangement, og la til at slike mennesker ofte er blant dem som har den høyeste årsaken til helsevesenet. kostnader.

Wegovy er det første stoffet i en ny klasse med svært effektive vekttapsmedisiner som kommer på markedet. Sammen med en endring i kosthold og trening gir det et gjennomsnittlig vekttap på ca. 15 %.

Det selvinjiserbare stoffet har snudd utviklingen for Novo, hvis aksjer har steget rundt 165 % siden Wegovy ble lansert i USA for to år siden. Det har også fanget oppmerksomheten til pasienter, investorer og til og med kjendiser.

Tidligere denne måneden hevet den danske legemiddelprodusenten for andre gang forventningene til helårsinntekt og salg.

Jorgensen sa at selskapet hans, nå det nest mest verdifulle i Europa, er på ukjent territorium.

– Det er en veldig uvanlig situasjon for et legemiddelfirma, for når du bringer et legemiddel på markedet, har du som regel en relativt godt definert målgruppe du skal betjene, sa Jørgensen.

«Vi har å gjøre med kanskje en milliard pasienter rundt om i verden,» sa han og la til at det ville ta «ganske mange år» før selskapet kunne betjene hele markedet.

Analytikere anslår at fedmemarkedet kan være verdt 100 milliarder dollar ved slutten av tiåret ettersom kappløpet om vekttapsmedisiner intensiveres.

Leder Novo og hans amerikanske rival Eli Lilly og Co. kan sikre seg brorparten. Amgen, Pfizer og mindre bioteknologiselskaper utvikler også vekttapsmedisiner.

Siden lanseringen i juni 2021 har Wegovy vært en toppselger i USA, hvor mer enn 40 % av befolkningen er overvektige. Men til tross for utvidet produksjonskapasitet, har Novo slitt med å holde tritt med etterspørselen.

Denne erfaringen, kombinert med påfølgende lanseringer i Danmark og Norge, har lært selskapet at det er avgjørende å samarbeide med helsemyndighetene for å gjøre Wegovy tilgjengelig for de mest trengende pasientene, siden myndighetene ikke vil være i stand til å få det til å lønne seg for alle overvektige populasjoner for å komme dit ta stoffet.

«Vi ser at etterspørselen etter stoffet er så høy at vi faktisk må være mer selektive når det gjelder hvordan vi når pasientene vi ønsker å nå og hvordan vi jobber med helsevesenet,» sa Jorgensen.

Men så langt ser det ut til at mange mennesker er villige til å betale for Wegovy av egen lomme, la han til.

BEGRENSET INTRODUKSJON

Jorgensen sa at Novo vil rulle ut Wegovy i flere land, men sa ikke hvor eller når, og la til at de «prøver å begrense alle disse utrullingene» for å gjøre dem håndterbare.

Tidligere denne måneden viste en stor studie i sent stadium at Wegovy også har klare kardiovaskulære fordeler, noe som gir næring til Novos håp om å posisjonere det som mer enn bare et livsstilsmedisin.

Jorgensen sa at regulatorer og leger har kontaktet selskapet «for å lære mer om dataene» de siste ukene.

Flere positive hjertedata ble sluppet fredag.

Studieresultatene kan overbevise amerikanske forsikringsselskaper og kostnadsbevisste helsemyndigheter i Europa til å refundere et større antall pasienter for den ukentlige injeksjonen, som koster USD 1300 per måned i USA.

Novo har også hatt problemer med kontraktsprodusenten. Reuters rapporterte i juli at Catalent-fabrikken i Brussel, som fyller Wegovy-sprøytepenner, gjentatte ganger har brutt amerikanske sterile sikkerhetsforskrifter de siste årene, og at de ansatte har unnlatt å utføre nødvendige kvalitetskontroller.

Jorgensen sa at han stoler på at Catalent vil fikse problemene og håper at innen 2024 kan et tredje eksternt anlegg fylle og fullføre sprøytepennene.

Forrige måned lanserte Novo Wegovy i Tyskland, det første store europeiske markedet. Wegovy er også tilgjengelig i Norge og Danmark.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *