For homofile og lesbiske bestemte parlamentsmedlemmer bare partnerskap, ikke ekteskap

Den mangeårige debatten om såkalt ekteskap for alle er over. I hvert fall i Representantenes hus. Onsdag ettermiddag stemte parlamentsmedlemmer for et av kompromissalternativene (finn ut hvem som stemte her). Her).

Forslaget til parlamentsmedlemmene Jiří Navrátil (KDU-ČSL) og Helena Válková (ANO) ble vedtatt, som innfører partnerskap for par av samme kjønn, loven tillater dem ikke å adoptere, men tillater såkalt adopsjon, det vil si adopsjon av partnerens biologiske avkom. I denne formen går loven til senatet.

«Vi er på et punkt hvor vi ikke vet om dette er en seier nok til å feire, men det er et stort skifte i oppfatningen av rettighetene til par av samme kjønn. Bare kampen er vunnet, ikke krigen, vi må overbevise kollegene våre i Senatet,» vurderte Josef Bernard fra STAN, som ønsket å fremme begrepet ekteskap og retten til adopsjon, avstemningen.

Olga Richterová fra Pirates ser resultatet som bare et skritt mot ekte likhet og full verdighet for alle borgere i landet. «Dessverre fortsetter folk å bli delt inn i to kategorier.» På den annen side er rettighetene til barn og disse familiene generelt i betydelig forbedring. «Det er veldig viktig at ingen av forslagene har blitt vedtatt som vil begrense mulighetene for adopsjon og adopsjon vesentlig,» sa hun.

Du kan finne ut hvilke andre alternativer parlamentsmedlemmene stemte på – og hvilke som ikke ble vedtatt – i boksen nedenfor.

MEP-medlemmer kom tilbake for å stemme etter at sesjonen måtte heves om morgenen for et ekstraordinært møte om migrasjonspakten.

Morgenøkten ble hindret av SPD-bevegelsen, for eksempel holdt parlamentsmedlem Jan Síla en lang tale der han gjentok sitt syn på homofili og sin misbilligelse av at likekjønnede par oppdrar barn. Tirsdag sa SPD-bevegelsen på en pressekonferanse før kammermøtet at medlemmene ikke ville stemme for loven i det hele tatt.

Og barn?

Vedtakelsen av forslaget ble ledsaget av en heftig debatt med argumenter fra begge sider av spekteret fra første gangs behandling.

Den originale versjonen, som tillot homofile og lesbiske å gifte seg uten restriksjoner, ga til slutt plass for en av kompromissendringene (se boks nedenfor).

Foto: Michal Šula, Seznam Zpravy

Andrej Babiš har nøkkelen til ekteskap for alle.

Følgelig kan likekjønnede par inngå såkalte partnerskap som utjevner deres rett til arv, enkepensjon og andre rettigheter som er vanlige i heterofile ekteskap.

Det var også ulike meninger om felles adopsjon av barn eller såkalt adopsjon. Det betyr at den ene partneren kan adoptere den andres biologiske barn. Den konservative delen av Deputertkammeret, ledet av KDU-ČSL og en del av ODS, har lenge vært mot full likestilling. SPD er helt imot det.

Hva var hovedvariantene?

  • Originalt forslag (Hovedprogramleder Josef Bernard fra STAN): Ekteskap, felles adopsjon, adopsjon, andre mindre rettigheter – full likestilling
  • Alternativ 2 (Hovedpresentant Josef Cogan fra STAN): Navnet partnerskap, felles adopsjon, adopsjon – et kompromissalternativ som ifølge eksperter bevarer to kategorier mennesker, men med fulle borgerrettigheter
  • Alternativ 3 (Hovedpresentant Jiří Navrátil fra KDU-ČSL): Partnerskap uten felles adopsjoner, adopsjon men komplisert
  • Alternativ 4 (Hovedmoderator Karel Haas fra ODS): Partnerskap uten felles adopsjoner, uten adopsjon – ifølge eksperter, kun kosmetisk endring, bevarer to kategorier mennesker, uten delte foreldrerettigheter

«Det handler ikke om hvem som fremmer regningen, hvem som vinner og hvem som taper. Kun de som er direkte berørt av forslaget vil ha nytte. «Den som ikke har alle rettighetene og de tilsvarende forpliktelsene,» sa stedfortreder Josef Bernard (STAN), initiativtakeren til de originale, fullstendig kompenserende endringene.

President for ekteskap

Før avstemningen ble ekteskap for alle støttet av president Petr Pavel, som uttrykte sin støtte på sin konto på det sosiale nettverket X. Jeg tror at vi er et tolerant samfunn og vil rette opp disse rettighetene så raskt som mulig. Det er ingen endring i min posisjon, sa han.

Lobbyvirksomhet for/mot ekteskap for alle i Tsjekkia

Selv parlamentsmedlemmer i Tsjekkia kunne ikke unnslippe press fra begge sider. Medlemmer av den ultrakonservative gruppen «Alliance for the Family» gjennomfører en kontaktkampanje blant parlamentsmedlemmer. Målet er å hindre homoseksuelle par i å samtykke til ekteskap eller partnerskap. For å være så overbevisende som mulig følger de ti regler. På den annen side forsøkte organisasjonen Jsme fér, som går inn for ekteskap av samme kjønn, å henvende seg til parlamentsmedlemmer ved navn med plakater og fikk dermed popularitet blant sine støttespillere.

Ikke-parti-parlamentsmedlem Ivo Vondrák gikk inn for ekteskap for alle med fulle rettigheter uten endringer, og sa at forskjell var en naturlig del av livet og at samfunnet nå hadde nådd et stadium der det måtte svare på det ved å endre lovsystemet.

«Hele mitt liv har jeg respektert naturlovene. Det er vitenskapelig bevist at denne forskjellen er en naturlig del av livene våre. «Dette betyr at det vi prøver å gjøre her er på en eller annen måte å endre det som er vitenskapelig bevist,» sa han.

KDU-ČSL-politiker: Når gifter tre personer seg?

Også i den tredje behandlingen oppfordret KDU-ČSL-parlamentsmedlem Romana Bělohlávková motstandere av full likestilling om å gjenta sine synspunkter på dette spørsmålet. I en lang tale gjentok hun at barn som vokser opp i familier av samme kjønn blir mål for latterliggjøring.

I tidligere lesninger hadde Bělohlávkovás argumenter allerede skapt stor misnøye blant folk fra LHBT+-miljøet.

Til i dag har hun ikke tilgitt sine kommentarer. «Dere kan alle ha mottatt hundrevis av e-poster nå. Og har du lagt merke til at det allerede er startkrav for et tremannsekteskap? Så langt er disse ønskene sjeldne, men de er dessverre en realitet. «Det er tåpelig å tro at han vil holde seg til disse isolerte kravene,» appellerte hun til sine parlamentsmedlemmer.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *