To nye selskaper vil bli lagt til hovedindeksen til Praha-børsen

Du kan også lytte til artikkelen som lydversjon.

Praha-børsens hovedaksjeindeks PX vil se en vektendring fra og med mandag 18. mars. Samtidig vokser indeksen med to nykommere til totalt 11 utgaver.

Selskapene Gevorkyan og Primoco vil bli inkludert. Begge selskapene er relativt nye innen handel i Prime-markedet, hvor de migrerte fra lanseringsmarkedet for små og mellomstore bedrifter.

Hvert selskap har en viss vekt i indeksen, som gjenspeiler markedsverdien og andelen aksjer som er fritt omsettelige i markedet. Droneprodusenten Primoco vil ha en vekting på 0,5 prosent i indeksen. Gevorkyan-selskapet, som produserer metallkomponenter ved hjelp av den såkalte pulvermetallurgiprosessen, vil ha en noe høyere vekt, nemlig 0,7 prosent.

Begge selskapenes innflytelse på utviklingen av indeksen vil være relativt liten, men ikke ubetydelig. Vektene deres vil være sammenlignbare med for eksempel Photon Energy eller Kofola.

De største vektene Tradisjonelt er alle omsatte banker – Komerční banka, Erste Group og Moneta – samt energiselskapet ČEZ inkludert i indeksen.

Ifølge PX-indeksen går aksjene på Praha-børsen godt i år. Indeksen steg med over tre prosent i januar og februar. Aksjene til forsvarsselskapet Colt steg mest, mens aksjene til CEZ falt mest. I februar nærmet PX seg til og med 1500 poeng, der det sist var i juni 2008.

Siden begynnelsen av året har aksjene i forsvarsselskapet Colt steget med nesten 15 prosent til 610 CZK. Komerční banka-aksjene fulgte med en økning på 11 prosent til 804 CZK og Moneta-aksjene steg med 7,5 prosent til 101 CZK. Tvert imot kan de største tapene så langt i år tilskrives ČEZ-aksjer, nemlig 12,4 prosent til 840 CZK. Verdien av Pilulka-aksjene falt med mer enn fem prosent til CZK 233.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *