Formueskatt. Norge hever innsatsen, milliardærer forlater landet

I følge «The Guardian» i november 2022 var det norske sentrum-venstre Regjeringen økte formuesskatten med over 20 millioner norske kroner (eller 40 millioner for ektepar) fra 0,3 til 0,4 prosent. Dette var nok til at mange av de rikeste begynte å lete etter overnatting i utlandet, i land med lavere skatt. Spesielt siden bortsett fra 0,4 prosent til staten, betaler de i Norge fortsatt 0,7 prosent. eiendomsskatt til lokale myndigheter.

En stor gruppe av dem som bestemte seg for å flytte havnet i Sveits. Kjell Inge Røkke har valgt Lugano som sitt nye hjem, like ved Italias Comosjøen, som han elsker veldig høyt, og motehovedstaden i Milano. Røkke er 64 år og den fjerde rikeste nordmannen. Formuen hans utgjør 19,6 milliarder norske kroner, eller rundt 8 milliarder PLN.

Resten av artikkelen er under videoen

Se også: En økonom viser hva som skjedde med oljeprisen. «Det gikk fra 5 PLN til 15 PLN på to år»

Milliardæren forklarer i et åpent brev at han flyttet til Lugano, selv om det ikke er det billigste stedet å bo eller hvor skattene er lavest. Den ligger imidlertid i «sentrum av Europa», noe som letter kontakten med menneskene han bryr seg om. Dagbladet «Dagens Næringsliv» regnet ut at han skulle flytte Norge vil tape rundt 175 millioner norske kroner i skatt per år (nesten 72 millioner PLN).

«Lille Brexit»

Tord Ueland Kolstad, hvis formue er anslått til halvannen milliard kroner, har også valgt Sveits som sitt nye hjem. Han bodde i Luzern. Som han sa, økt skatt i Norge gjorde at han som ansvarlig gründer ikke hadde annet valg enn å flytte.

Ole Gjems-Onstad, pensjonert professor ved Norges Handelshøyskole, anslår at de rikeste nordmennene som forlot landet sitt i fjor har eiendeler til en verdi av til sammen rundt 600 milliarder kroner, eller tilsvarende cirka 246 milliarder zloty. – Etter min mening er det som en liten brexit. Norge er ikke kjent for å ta beslutninger som er til skade for landet, og derfor kommer utvandringen av gründere som noe av et sjokk, kommenterte forskeren sitert av «The Guardian».

Dette er deres modell

Erlend Grimstad, statssekretær i det norske finansdepartementet, sa til en britisk avis at han håpet på retur av de rikeste. – Hvis du er vellykket og rik i Norge, håper vi at du fortsatt vil være en del av det norske samfunnet. – han sa. Han la til at regjeringen oppfordrer innbyggerne til å lykkes og skape rikdom. – Vi mener at den norske modellen, preget av en sterk velferdsstat og høyt utdanningsnivå, er viktige faktorer som muliggjør denne suksessen – la han til.

– I Norge skal alle dele etter evner, så de som kan betale høyere skatt bør betale litt mer – sa han.

Hvis du ønsker å holde deg oppdatert om de siste økonomiske og kommersielle hendelsene, bruk vår Chatbot ved å klikke videre her

Vurder kvaliteten på artikkelen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *