FOTO: Kongeriket Norge donerte 76 ikke-stridende motorkjøretøyer til Makedonia

Forsvarsbudsjettet vårt fortsetter å vokse, men all tilleggsstøtte fra våre allierte er velkommen. Denne norske donasjonen av 76 ikke-stridende motorkjøretøyer vil i betydelig grad bidra til å øke transportkapasiteten til bakkestyrkeenheter, det vil si deres kampberedskap, sa Petrovska.

Kongeriket Norge overrakte i dag Makedonia en donasjon av 76 ikke-stridende motorkjøretøyer. Arrangementet ble talt av forsvarsminister Slavianka Petrovska, generalstabssjef Vasko Gyurčinovski, norsk ambassadør i Nord-Makedonia Kristin Melsom og sjef for logistikk for de væpnede styrker i Kongeriket Norge Andres Jernberg.

I sin presentasjon understreket forsvarsminister Petrovska at hæren for tiden er inne i en omfattende moderniseringsprosess og at all tilleggsstøtte fra de allierte er velkommen. Hun understreket at denne donasjonen ville bidra til å øke kampberedskapen til bakkestyrker.

– Forsvarsbudsjettet vårt fortsetter å vokse, men all tilleggsstøtte fra våre allierte er velkommen. Denne norske donasjonen av 76 ikke-stridende motorkjøretøyer vil i betydelig grad bidra til å øke transportkapasiteten til bakkestyrkeenheter, det vil si deres kampberedskap, sa Petrovska.

Gave fra Norge/Foto: Forsvarsdepartementet

Ministeren fokuserte på de mange prosjektene som ble gjennomført med støtte fra Kongeriket Norge. Med støtte fra Kongeriket Norge, sa Petrovska, bygget landet Regional Public Relations Center, som for tiden er i en intensiv utviklingsfase ved NATO School of Public Relations, som ifølge henne vil være til nytte for begge land, dvs. samt NATO-allierte.

– Med din støtte har vi bygget Regional Public Relations Center, som for tiden er intensivt utviklet ved NATO School of Public Relations, som vil komme både Makedonia og Norge, samt våre NATO-allierte til gode. Du er et partnerland for Balkan Medical Forces, hvis faste hovedkvarter er i Republikken Nord-Makedonia, sa Petrovska.

Kongeriket Norges ambassadør i Nord-Makedonia, Kristin Melsom, fremhevet at i løpet av de siste 30 årene har de diplomatiske forbindelsene mellom de to landene styrket seg, spesielt etter landets tiltredelse til NATO i 2020 .

Gave fra Norge/Foto: Forsvarsdepartementet

– De siste årene har vi ytterligere styrket våre relasjoner med besøket av sjefen for vakten til Hans Majestet Kongen og vår forsvarssjef Mr. Airik Kristoversen, utplasseringen av det makedonske kirurgiske teamet i Afghanistan, utvekslingskadettens gjensidige, dine offiserers besøk til vår nordlige brigade og fellesoperasjonshovedkvarter og flere andre prosjekter, sa Melsom.

Han fremhevet også kadettutvekslingsprogrammet som et av de viktigste fellesprosjektene og understreket Nord-Makedonias forpliktelse til Alliansen.

«Vi har sett engasjementet dere har vist til Alliansen. Vi ser ikke bare det militære utstyret du har levert til Ukraina, men også det økende antallet soldater du har utplassert i ulike oppdrag. Målet ditt om å distribuere 10 prosent av hærstrukturen din er imponerende, bemerket Melsom.

Brigadegeneral Andres Jjernberg sa at dagen var av historisk betydning ettersom det var den største donasjonen av militært utstyr Kongeriket Norge noen gang har gitt til et land på Vest-Balkan.

Gave fra Norge/Foto: Forsvarsdepartementet

– Det er riktig at 36 lette infanterikjøretøyer og 40 norske lastebiler som nettopp har ankommet Nord-Makedonia vil styrke deres væpnede styrker, men de er også et bevis på vårt felles engasjement for Ukraina og dets allierte innen avskrekking og forsvar. Faktisk er dette et utmerket eksempel på hvordan avskrekking og forsvar bør sikres gjennom logistisk samarbeid innen NATO, sa Jernberg.

Sjefen for generalstaben, oberstløytnant Vasko Gyurchinovski, understreket i sin presentasjon at medlemskap i Alliansen ikke bare handler om fordeler og fordeler, men også om verdier og prinsipper. Gyurchynovski understreket at landet støtter høyresiden i krigen i Ukraina, og han sa at Norge anerkjenner dette.

Gave fra Norge/Foto: Forsvarsdepartementet

– Vi var presise og tydelig bestemte og støttet høyresiden i krigen. Vi var klar over ansvaret. Dette er ikke et medlemskap bare for profitt og fordeler, men for verdier og prinsipper. Kongeriket har gjort sine forpliktelser godt, vi har koordinert med generalstaben og lederen av mitt offisielle besøk i Norge og til hovedkvarteret i Brussel, og som sagt er det en stor historisk dag for våre væpnede styrker, som vi kan være vitne til og akseptere 76 – bilene som fra i morgen vil kjøre på makedonske veier for de væpnede styrkenes behov, men også for alle innbyggerne i vårt hjemland, understreket Gyurchinovski.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *