Hvalfangsten vender tilbake til Island. Kritikere ser dette som et tilbakeskritt

Dyrerettighetsorganisasjoner og naturvernere oppfatter siste nytt fra Island svært negativt. Regjeringen der ga grønt lys til kommersiell hvalfangst, spesielt for musehvalen, som ble midlertidig stanset. Han informerte om det Verge.

Den islandske regjeringen slår tilbake mot kritikken ved å ta strengere tiltak for å jakte på de gigantiske sjøpattedyrene. De ønsker å legge vekt på bedre verktøy for jakt, strengere opplæring av jegere og grundigere overvåking av aktiviteter.

Men ifølge dyrerettighetsaktivister er disse tiltakene ubrukelige siden hvalen fortsatt vil møte en smertefull død. Hval jaktes med granatharpuner. – Avgjørelsen er frustrerende og et skritt tilbake, sa antihvalfangstaktivisten Luke McMillan til Guardian.

Island er sammen med Norge og Japan det eneste landet som fortsatt jakter hval til tross for høylytt kritikk. Likevel er støtten til hvalfangst på den nordiske øya radikalt synkende. En meningsmåling i juni i år fant at 51 % av øyboerne er imot hvalfangst. Bare 29 % er for og de fleste tilhengerne er over 60 år.

Dette viser at yngre generasjoner beveger seg bort fra noen islandske tradisjoner og det er derfor sannsynlig at jaktintensiteten gradvis vil avta. Det er bare ett hvalfangstselskap i landet. Hun heter Hvalur og jaktkortet går ut i desember.

I fjor døde 148 vågehval i islandske farvann. Eksperter observerte jakten på 58 personer. De fant ut at 36 hvaler hadde blitt harpunert mer enn én gang. Fem av dem ble truffet tre ganger, fire ble truffet fire ganger. En ble jaget av jegere i totalt fem timer og hadde en harpun i kroppen hele tiden.

Mushvalen er det nest største pattedyret på jorden etter vågehvalen. I følge International Union for Conservation of Nature er denne arten truet av utryddelse. Mangelfullt regulert fiske, havforurensning, klimaendringer, fiskegarn som vikler inn hvalen og kollisjoner med skip er hovedårsakene.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *