I sin verdenscupåpning sjokkerte vertslaget New Zealand Norge; Lykke til til Australia også

I undergruppe A-kampen slo New Zealand-kvinnene de norske kvinnene 1:0 (0:0).

New Zealand tok ledelsen tidlig i andre omgang da Hanna Wilkinson fyrte ballen inn i Norge-målet etter tre minutter spilt etter en Jackie Hand-pasning.

På slutten av ordinær spilletid oppdaget hoveddommeren, etter å ha sett videoreprisen, håndballen til den norske fotballspilleren og tildelt et straffespark, som deretter ble utført av Ria Percival. New Zealand-spillerens ball traff tverrliggeren og stillingen forble 1:0.

I sluttminuttene av pausetid burde Norge ha utlignet, men New Zealand-keeperen slapp ikke ballen i nettet.

Dette var New Zealands første seier i verdenscupfinalen. Norge regnes som tunge favoritter til denne kampen, rangert som nummer 12 på FIFAs verdensranking, mens New Zealand er rangert som nummer 26. På banen er spillene veldig like, noe som bevises av at all nøkkelstatistikk er like.

De to andre lagene i undergruppe A, Sveits og Filippinene, møtes på fredag.

Tre personer, inkludert skytteren, ble drept i en skyting i Oakland torsdag før den første kampen i VM. New Zealands statsminister Chris Hipkins sa etterpå at sikkerheten ville bli økt under turneringen, men at det ikke ville stoppe konkurransen.

I mellomtiden slo Australia debutanten Irland 1-0 (0-0).

I det 52. minutt ble det dømt et straffespark mot det irske landslaget som ble vellykket konvertert av forsvarer Stephanie Catley.

Canada og Nigeria spiller også i gruppe B.

Kvinnelige fotballspillere konkurrerer om verdenscuppokalen for niende gang i historien, i år var det for første gang 32 lag som deltok.

For fire år siden slo USA Nederland 2-0 i finalen i den siste turneringen i Frankrike for å vinne sitt andre trofé på rad og det fjerde i historien. Tyskland har vunnet mesterskapet to ganger, mens Norge og Japan har ett trofé hver.