Island, en av de siste som driver med hvalfangst, avslutter øvelsen midlertidig

Dyrerettighetsaktivister har etterlyst dette i lang tid, og den islandske regjeringen har endelig lyttet. Myndighetene på den nordeuropeiske øya kunngjorde tirsdag at de vil stanse hvalfangsten til slutten av august i dyrevelferdens navn, noe som også antyder at den kontroversielle praksisen til og med kan være i ferd med å ta slutt. Avgjørelsen ble ønsket velkommen av dyrerettighetsgrupper og miljøvernere. Humane Society International kalte det til og med «stort vendepunkt i bevaring av medfølende hval».

«Jeg har bestemt meg for å stoppe hvalfangsten midlertidig» frem til 31. august, sa matminister Svandis Svavarsdottir etter å ha gitt ut en regjeringsforespørsel som konkluderte med at jakten ikke var i samsvar med Islands dyrevelferdslov. Denne rapporten fra landets veterinærmyndigheter fremhevet spesielt at avlivingen av hvalene tok for lang tid. Videoer nylig utgitt av myndighetene viste den sjokkerende smerten til en hval fanget i fjor, som varte i fem timer. «Hvis myndighetene og (jakt)tillatelsesinnehavere ikke kan garantere velferdskrav, har denne aktiviteten ingen fremtid»la ministeren til.

Fiskekortet til det siste aktive jaktselskapet i landet Hvalur går ut i 2023. Det har allerede varslet at denne sesongen blir den siste på grunn av nedgangen i lønnsomheten i fisket. Islands hvalfangstsesong går fra midten av juni til midten av september, men aktiviteten vil neppe gjenopptas etter 31. august.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *