Dikt fra og om kjærlighet: Diktinnen leter ikke etter muser, men er inspirert av omgivelsene

Etter å ha møtt utgivernes likegyldighet, fikk poeten anerkjennelse i Kaunas. Versene hennes er ikke på papir ennå, men de er tilgjengelige for alle poesifans i Kaunas Writers virtuelle hjem.

vakte oppmerksomhet

Å bli kjent med Gabriele Laukaityta begynte med en intrige. Det er det jeg vil kalle linjene i det virtuelle rommet, hvoretter jeg bare ønsket å bli kjent med den unge skaperen.

«Jeg er G. Laukaitytė, jeg er 27 år gammel, jeg bor i Kaunas. Jeg vokste opp som person og som skaper i landsbyen Valavičių, Marijampole-distriktet. Mens moren min i teorien forventet at jeg skulle lære å melke en ku, elsket jeg i praksis å høre på klassisk musikk og skrive. Og jeg spurte og skrev:» – som jeg raskt skjønte, var dette foredraget av en ung kvinne ikke bare interessant for meg.

Etter at poeten gjentatte ganger mottok negative reaksjoner fra forlagene om at hun hadde potensial, men fortsatt trengte å vokse opp litt, fanget hun oppmerksomheten til Gediminas Jankaus, formannen for Kaunas-avdelingen av Litauens forfatterforbund, med sin vittige CV og en tilhørende diktsamling. Etter å ha satt seg inn i Gabrieles verk, vek ikke prosaforfatteren, publisisten, teaterkritikeren og dramatikeren godord for det originale uttrykket, bredden i tematikken og fremfor alt for forfatterens livlige, smertefulle og ekstremt oppriktige åpning.

«G. Laukaitytė er utvilsomt en talentfull poet som vekker oppmerksomhet gjennom sin beherskelse av den poetiske formen og overfloden av metaforer. Bekjennelsestekster tar betydelig plass i diktene, men det er også en rekke ironiske, ja til og med sarkastiske, groteske motiver . Moderne uttrykk veksler med tradisjonelle klassiske vers. Prosainntrykkene hennes er interessante og uventede, der den poetiske ånden og tanken er levende. «Mange av dikterens dikt ligner sofistikerte arabesker, fulle av hentydninger, symboler og paradoksale metaforer,» la til. G. Jankus deler sine personlige vurderinger med en serie dikt fra Gabrieles samling, som du finner i Kaunas Authors» Virtual Home.

Pennen adlød henne

Da Gabrielė nok en gang husket replikkene hun presenterte seg for G. Jankas, formannen for Kaunas-avdelingen av den litauiske forfatterforeningen, vendte Gabrielės tanker tilbake til barndommen hennes. Vi snakket ikke om å melke kyr, rake høy og luke hager. Skaperen spøkte med at hun under alle disse jobbene hele tiden fant tid til å lese, som var favorittaktiviteten hennes. Skolejenta gnagde seg gjennom den ene boken etter den andre til daggry, og så, etter å ha sovet noen timer, reiste hun seg og gikk til skolen.

«Jeg likte fantasy-romanserien «Harry Potter» best. Jeg leste, gråt, lo og drømte at det en dag skulle dukke opp en ugle, fortelle meg at jeg var adoptert og invitere meg til å studere magi,” smilte G. Laukaitytė.

Ugla fløy ikke hjem og inviterte henne til Galtvort skole for hekseri og trolldom, men da hun gikk på barneskolen, la den litauiske språklæreren merke til at Gabriela kunne adlyde ord bedre enn andre. Jenta leste tydelig og skrev vers godt. Hun ble en av vinnerne av den internasjonale konkurransen «Golden Autumn» for unge forfattere.

Eleven la merke til talentet for sang allerede i barnehagen og fortsatte talentet på musikkskolen. Hun gikk senere på kunstskole og kombinerte grafikk og selvskrevne dikt i oppgaven.

«Det hørtes omtrent slik ut: Mine ønsker er rotfestet i helvete, grener i himmelen… Jeg husker ikke mer,» – trakk på skuldrene G. Laukaitytė.

Etter endt utdanning fra videregående valgte Gabriele ikke kunst. Hun tenkte heller ikke på litauisk filologi. I hovedstaden studerte jenta statsvitenskap, og etter endt utdanning gikk hun inn på Kaunas University of Technology, hvor hun nylig fikk en mastergrad i internasjonal bedriftsledelse.

«I studietiden jobbet jeg med salg. Jeg begynte med oppstartsbedrifter og jobbet deretter i finanssektoren i et stort selskap. Da G. Laukaitytė så overraskelsen i ansiktet mitt, så frem og svarte på spørsmålet jeg ikke hadde tid til å svare på. – Vanskelig å tro? Ja, fordi folk sier at jeg ser ut som en kunstner. Nå gjør jeg ikke denne jobben lenger. Jeg dedikerer meg til kreativitet.»

Ble forelsket i Šilainius

Kaunas, der Gabrielė tilbrakte sine siste år, fikk enda mer frem artistens rekke. Etter å ha bosatt seg i Šilainiai, en by i en by, skrev kvinnen en prosasamling på ni måneder.

«Hva skriver jeg om? om kjærlighet Alt om kjærlighet og for kjærlighet. Jeg husker fortsatt gjenforeningen av min mors klassekamerater. En av vennene hennes ringer gitaren og sier: Vet du hva alle sangene handler om, Gabriel? About Love”, veiledet av denne følelsen, dedikerte G. Laukaitytė også replikkene sine til Šilainiene. For et mikrodistrikt der tiden går annerledes, hvor skyene ikke blir liggende lenge, hvor solen skinner sterkere og folk smiler mer.

«Šilainiai har et spesielt mikroklima. Nært marked, idrettslag og økosystemer. Du kjenner naboene, du snakker ikke så mye med dem, men du sier definitivt hei. «En viss varmefølelse omgir meg,» sier G. Laukaitytė om sin daglige rutine, som hun diversifiserer med utfordringer fra sin egen oppfinnelse.

Senest ga en ung kvinne fra seg smarttelefonen i 48 timer og utviklet i stedet 48 aktiviteter for å erstatte å trykke på enhetens knapper og stirre på skjermen. I tillegg ga Gabriele ord i januar på at hun ville delta i nabolagets idrettslag innen utgangen av året og dermed ikke bare styrke kroppsmusklene, men også viljen. Så langt har den unge kvinnen aldri syndet mot seg selv.

«Jeg går på treningsstudioet hver dag. Jeg kjenner alle menneskene som jobber der, navnene deres. Mange kjenner meg også og tror at jeg jobber der,» – etter at G. Laukaitytė lukket døren til hallen, gjorde hun det ikke hastverk med å reise hjem – du kan finne henne i den tilstøtende kafeen mens hun chatter med baristaene.

Derfor varer Gabrieles daglige kaffedrikkingsritual ofte opptil noen timer, og så dukker det opp nye linjer.

Det er ingen opplysning, jeg føler bare at det ikke er noe å legge til eller ta bort.

Kreativitet er inspirert av mennesker

Du forsto det riktig – poeten leter ikke etter muser, fordi hun er inspirert av omgivelsene: menneskene hun møter, historiene deres eller situasjonene Gabriele selv befinner seg i. Senest planla hun en tur til et vaskeri ved å notere ned et blankt ark. Tiden tilbrakte der minnet den unge kvinnen om et utdrag fra en god film, og menneskene hun møtte var bifigurer.

«Jeg tror at det å reise, besøke land, sesongbaserte og ikke-sesongbaserte jobber har hjulpet kreativiteten min mye,» – da G. Laukaitytė ble bedt om å liste opp i det minste noen av dem, bøyde hun fingeren.

Først prøvde hun å jobbe i et bakeri. Senere – i en bilfabrikk i England. Der satte Gabriele strikk på bilvinduer og dører. I Norge prøvde den unge kvinnen seg som hotellhjelp og i New Jersey lærte hun å lage forskjellige retter og den deiligste kaffen på en kafé på Atlanterhavet.

«Jeg har virkelig likt denne drinken siden den gang,» smilte den unge kvinnen som valgte en av byens mest populære kaffebarer for møtet vårt.

Rart å lese

Inspirert av visse hendelser, registrerer skaperen tankene hennes på skjermen på telefonen hennes slik at de ikke slipper unna, og når hun kommer tilbake, heller hun blekk på papir. Noen ganger føler de høyere krefter som sitter her og nå på den myke favorittbenken deres.

«Når føler jeg at et dikt er ferdig?» Godt spørsmål. En kunstlærer fortalte meg en gang at en malers største talent er å vite når man skal legge fra seg penselen. Ingen opplysning kommer til meg, jeg føler bare at det ikke er noe å legge til eller ta fra seg – dikteren snakket reservert om fruktene av sitt arbeid. – Jeg har ingen store suksesser ennå. Jeg skriver uten pretensjoner, mitt søteste materiale er ren følelse. Kanskje det er derfor folk sier at jeg er interessant. Jeg satser alle kortene mine på det. Vi får se hva som kommer ut av det.»

Gabriele innrømmet at det fortsatt er veldig rart for henne å lese sine egne dikt. Noen ganger får du til og med følelsen av at linjene ikke er skrevet av henne, men av noen andre. Det er derfor den unge forfatteren drømmer om at diktene hennes vil få gjenklang hos leserne og at alle verkene hennes en dag vil passe inn i en bok. Du trenger bare å finne en utgiver og leseren din.

«Jeg har andre drømmer også. La oss si at jeg vil lære å sy. Før det lærte jeg å bli DJ. Jeg elsker læringsprosessen. Når han stopper, føler jeg at jeg kommer til å dø litt» – etter at G. Laukaitytė avsluttet samtalen, forsvant han inn i Gamlebyens skyline.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *