Moskva har ikke noe å si om Ukrainas opptak til NATO

NATO vil ikke la Russland bestemme når Ukraina slutter seg til den vestlige militæralliansen, sa Norge i dag, da det er vertskap for et møte med avtalens utenriksministre med sikte på å utjevne forskjellene om Kievs forslag om medlemskap i forkant av julis NATO-toppmøte i Vilnius. .

– Ukraina og dets NATO-allierte bør bestemme når Ukraina blir NATO-medlem, ikke Moskva, sa Norges utenriksminister Anikken Huytfelt til journalister like før møtet to dager med sine NATO-kolleger.

Avtalen har så langt vært motvillige til å gå med på Ukrainas anmodning om akselerert medlemskap, da vestlige land som USA og Tyskland er på vakt mot skritt som kan føre til krig, NATO med Russland.

Kiev og noen av dets nærmeste østeuropeiske allierte ønsker at konkrete skritt for å flytte Ukraina nærmere medlemskap skal avtales på NATO-ledernes toppmøte 11.-12. juli i Vilnius.

I forrige uke sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg at Ukraina ikke kunne bli med så lenge krigen med Russland fortsetter, men la til at situasjonen vil være annerledes når konflikten er over.

Russland er sterkt imot Ukrainas medlemskap i NATO, men den russiske invasjonen av nabolandet forårsaket en historisk endring i politikken til Finland, som ble med i NATO i april, og forlot syv tiår med nøytralitet, skriver BTA.

Finland har bedt om å bli med, det samme har Sverige, hvis aksept er blokkert av Ungarn og av Tyrkia, hvor gjenvalget av president Tayyip Erdogan denne helgen kan gi ny fart til Stockholms kandidatur.

Hütfeld sa at Sverige burde bli et fullverdig medlem av NATO før avtalens toppmøte i juli.

«Det er absolutt ingen grunn til å blokkere Sverige,» sa ministeren og la til: «Sverige oppfyller alle kriteriene.»

Fremgang i Oslo er imidlertid lite sannsynlig ettersom den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu ikke vil delta på møtet, ifølge Reuters.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *