På 50 sekunder. Munchs Skrik-maleriene ble stjålet direkte fra galleriet av tyver

Nylige tyverier ved Londons British Museum har minnet oss om at selv kunstverk ikke er immune mot tyver. I denne anledning bestemte avisen seg for å ta en titt på historien. I første del av den nye serien introduserer han deg for ranene til det berømte maleriet «Skriket».

Ran av verdifulle utstillinger blir oftest portrettert i Hollywood-filmer. Virkeligheten er overraskende nok ikke så forskjellig fra dem. Maleri av en norsk maler Edward Munch var intet unntak. Hans velkjente verk The Scream ble stjålet i to versjoner i løpet av ti år.

På åpningsdagen av vinter-OL i Lillehammer, Norge, i februar 1994, nølte ikke røvere med å benytte seg av overraskelsesmomentet. De klarte å forlate Nasjonalgalleriet i Oslo på bare femti sekunder Stjel den første av fire versjoner av Scream-maleriet. – Det er det mest verdifulle norske verket og Munchs mest kjente. – Det blir umulig å selge det, sa galleridirektør Knut Berg.

På stedet der maleriet hang, raner de klarte å legge igjen en lapp med beskjeden: «Tusen takk for dårlig sikkerhet!»

De fant maleriet på hotellet

En norsk gruppe kjemper mot aborter Noen dager etter tyveriet antydet hun at hun kunne ha stjålet maleriet og ville returnere det hvis norsk fjernsyn sendte antiabortprogrammet «Det stille skriket». Etter litt overveielse takket deres representanter nei. I mars mottok den lokale regjeringen en løsepenge på 1 million dollar. Politikerne fikk imidlertid ingen troverdige bevis om dem og nektet derfor å betale svindlerne.

Maleriet ble til slutt funnet uskadd på et norsk hotell i Asgardstrand, rundt 60 kilometer fra Oslo. Mindre enn to år etter tyveriet ble fire gjerningsmenn funnet skyldige og dømt. De ble ledet av Pål Enger, som allerede hadde begått ranet av Munchs maleri «Vampyren» i 1988. Han fikk også den høyeste straffen, nemlig seks og et halvt års fengsel.

British Museum er under kritikk. De la ikke merke til tyveriet, de er slappe, slemme mennesker

Munchs arbeid ble et mål for tyver igjen i 2004. To menn med pistoler i hendene tok seg inn på Norsk museum i åpningstiden 22. august. Den tredje ventet på dem i en bil utenfor. De plyndret 1910-versjonen av «The Scream» og med den et maleri av Madonnaen.

Folk kunne ikke tro det. Som svar på arrangementet tilbød Oslo-representanter to millioner svenske kroner som belønning, noe som tilsvarer nesten ni millioner i dagens tsjekkiske kroner.

Søtsaker som gjenstander som er funnet

To år etter angrepet ble godteriprodusenten M&M’s med på tilbudet. Kort tid før brakte han et produkt laget av mørk sjokolade på markedet. Han nærmet seg å promotere det på en ganske ukonvensjonell måte. Han tilbød den som fant maleriet ytterligere to millioner norske kroner og en livstidsforsyning av det nye produktet.

Kilde: Youtube

Hvor effektiv kampanjen var er tvilsom, ettersom politiet noen dager etter at den begynte, meldte at de hadde klart å finne bildene. Seks menn ble stilt for retten. Tre av dem fikk fengselsstraff på mellom fire og åtte år.

Under oppholdet utenfor utstillingshallen ble maleriene ødelagt av noen. Etter at de kom tilbake, ble de vist til publikum i noen tid, delvis skadet. Selv om de senere ble restaurert, kan spor etter «reisen» fortsatt sees på dem i dag. For eksempel ble det nederste venstre hjørnet av bildet skadet av fuktighet.

Men prisen til Scream er fortsatt astronomisk. – Det er nesten umulig å kvantifisere prisen. Det kan selges for mer enn 100 millioner, noe som gjør det til det dyreste maleriet i verden, sier kunsthandler Franck Giraud til New York Times. Ordene hans gikk i oppfyllelse og maleriet ble solgt i 2013 for 120 millioner dollar. I dag har han ikke lenger overtaket. Det dyreste maleriet for tiden er «Leonardo da Vinci» av Salvatore Mundi.

Munchs liv

Hun inspirerte livet til maleren Edvard Munch smerte og tragedie. Selv i alderen hans døde de viktigste kvinnene i livet hans av tuberkulose. Moren hans da han var fem år gammel og søsteren ni år senere. Kanskje var det derfor han aldri klarte å utvikle et meningsfylt forhold til en annen kvinne.

En annen grunn er hans nære forhold til alkohol, som han bygget på grunn av sin strenge far. «Han var temperamentsmessig nervøs og obsessivt religiøs. «Han plantet galskapens frø i meg,» sa Munch om sin far.

British Museum opplever en skandale.  En mangeårig kurator skulle stjele utstillinger der.

Storbritannia løser et skandaløst ran. En museumsansatt fikk i oppgave å stjele sjeldne gjenstander

Noen uker før syttenårsdagen skrev han i dagboken at han skulle bli maler. Til tross for trenden mot naturalisme og realisme på den tiden, etter å ha studert i Frankrike, bestemte han seg for å portrettere mennesker på lerret. Ikke bare mal dem, gå dypere. Bildene hans var først og fremst ment å vise menneskelige følelser. På den tiden malte han den første versjonen av «The Scream» med voksstifter. Det var en del av en serie malerier kalt «Livets frise».

Være følelseHan beskrev i «The Scream» hva han opplevde mens han gikk med venner. «Jeg kjente et snev av melankoli, en gnagende smerte i hjertet mitt. «Jeg sto der, frykten ristet meg, og jeg kjente naturens endeløse rop passere gjennom meg,» forklarte Munch om inspirasjonen. Totalt malte han fire versjoner. Alt på papp.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *