Islandsk hvalfangst kan fortsette etter midlertidig forbud

Ifølge internasjonale nyhetsbyråer kan islandsk hvalfangst gjenopptas etter et midlertidig forbud. Jakten ble stanset i juni av den islandske regjeringen på grunn av bekymringer om dyrevelferd, men hvalfangere vil få lov til å seile igjen fra torsdag, om enn under strengere tilsyn.

Moderne hvalfangst er en blodtørstig virksomhet: Skip skyter harpunvåpen på kanonstørrelse mot hvaler – for det meste finnhvaler – som våger seg til overflaten. En slik harpun trenger gjennom en hval opp til en dybde på rundt 30 centimeter. Harpunen inneholder en granat som detoneres når den er boret dypt inn i hvalkjøttet. Store klør skyter ut fra prosjektilet i alle retninger og biter seg fast i kjøttet. Hvalen blir deretter fraktet ombord på en hvalfanger og slaktet på land, først og fremst for kjøttet.

Hvalur

Den flere hundre år gamle islandske hvalfakten genererer rundt ti millioner euro årlig. Jakten utføres kun av ett islandsk selskap, Hvalur, som har to operative harpunfartøy. Den allerede kontroversielle hvalfangstnæringen falt i vanry da den islandske matvare- og forbrukervaresikkerhetsmyndigheten ga ut en rapport i mai i år som fant at bare to tredjedeler av de 58 finnhvalene som ble skutt i 2022-sesongen mistet bevisstheten (nesten) øyeblikkelig, da de er harpunert. blir til. De andre hvalene måtte spydes flere ganger før de døde eller ble bevisstløse.

“Faktisk grusom”

Food and Consumer Product Safety Agency sa denne uken at det var mulig å forbedre metoder for jakt på store hvaler. Dersom Hvalur ikke tok i bruk en bedre fangstmetode, lovet regjeringen å avslutte hvalfangsten. Miljø- og dyrerettighetsaktivister ønsket regjeringens faste uttalelser velkommen og forventet en permanent stopp av hvalfangsten på Island. Et knapt flertall, 51 prosent, av islendingene ønsker også et forbud mot hvalfangst.

Tilsynelatende har Hvalur klart å møte en høyere standard, selv om det er uklart hva selskapet faktisk vil endre på sin forretningspraksis. Ruud Tombrock, direktør for kampanjegruppen Humane Society International, sa om den strammere kontrollen med jakt: «Det er rett og slett ingen måte du kan harpunere en hval uten å være grusom og blodig.» Det spiller ingen rolle hvilken jaktmetode som brukes.»

Hvalfangst har vært regulert av den uavhengige internasjonale hvalfangstkommisjonen siden 1946. I 1980 ble seiling fullstendig forbudt: hvalbestanden var truet av utryddelse på grunn av jakt. Hvalfangst har vært tillatt igjen siden 2006. For tiden kan 209 finnhval og 217 vågehval drepes hvert år. Island, Norge og Japan er de siste landene som jakter hval. Brorparten av hvalkjøttmarkedet er i Japan.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *