Jordskred i Norge og flom i Sverige på grunn av kraftig regn, hus vasket bort (Bilder)

Norge har evakuert tusenvis av lokale innbyggere ettersom elvenivået i dag steg til sitt høyeste nivå på minst 50 år og hjem og bedrifter ble oversvømmet eller feid bort av jordskred, meldte Reuters.

Hovedveier ble stengt og tog stoppet i store deler av Sør-Norge da elver rant over. Myndighetene advarer mot ytterligere flom de kommende dagene ettersom vannet beveger seg mot lavtliggende kystområder.

Myndighetene i Norges fylke Innlandet, et av de hardest rammede områdene, advarte om at mange innbyggere ble isolert av flom og at nødetatene kanskje ikke kan nå alle som trenger det.

Politiet i Sør-Norge opplyser at over 600 personer ble evakuert i natt til et område nord for Oslo, og la til at situasjonen der var «uklar og kaotisk». Vegvesenet sa at alle hovedveier mellom Oslo og Trondheim, Norges tredje største by, er stengt.

Oslo-regjeringen vedtok i dag å mobilisere flere helikoptre for å hjelpe til med evakueringen, meldte Justis- og samfunnssikkerhetsdepartementet. Ifølge norske myndigheter er det så langt ikke registrert noen dødsfall som følge av katastrofen, rapporterte BTA.

Norske myndigheter sa også at de vurderer å sprenge en dammur som står i fare for å ryke for å hindre at lavtliggende bosetninger blir oversvømmet. Glomaelva, Norges lengste og mest rennende elv, demmes opp av Braskeraidfoss vannkraftverk, som er oversvømmet og ute av drift. Politiet sa at en kontrollert eksplosjon før damveggen kunne gi etter ville tillate myndighetene å kontrollere vannstrømmen.

Stormen Hans har slått deler av Skandinavia og Baltikum i flere dager, og har fått elver til å renne over, skadet veier og skadet lokale innbyggere fra fallende grener. I Sverige og Norge har hytter, småhus og bobiler blitt revet med av elver eller sterk havstrøm.

Sterk vind, kraftig regn og jordskred har rammet deler av Norden de siste dagene, slått ut strømmen i Finland, oversvømmet landsbyer i Norge og Sverige og lammet kollektivtransport i de hardest rammede områdene .

Mye av havnen i Gøteborg, Sveriges nest største by, ligger under vann. Det svenske meteorologiske instituttet erklærte i dag et rødt farenivå for landets vestkyst, og sa «det er ventet svært store mengder regn, som vil forårsake ekstremt høyvann».

Et svensk tog sporet av mandag da en jernbanefylling ble skylt bort av flom og skadet tre personer. Myndigheter i Norge og Sverige opprettholder det erklærte røde farenivået, det alvorligste flomvarselet, i flere regioner i dag.

Meteorologisk institutt har sendt ut sitt mest alvorlige ekstremværvarsel på grunn av kraftig regn. – Dette er en svært alvorlig situasjon som kan føre til betydelige konsekvenser og skader, sa meteorologer.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *