Kampen om Arktis. Nå er det klart hvorfor Norge og Danmark støtter Ukraina så mye


Hvorfor utkonkurrerer Norge og Danmark, som ikke har like mange konflikter med Russland som Finland og Sverige, selv sine regionale naboer når det gjelder bistand til Ukraina?

Assosiativt bilde

© adriankirby (Pixabay Content License)|https://pixabay.com/photos/moorage-ships-water-lake-mountain-1493681/

Følg oss på Facebook

Alle nyhetene og mer!Hvorfor utkonkurrerer Norge og Danmark, som ikke har like mange konflikter med Russland som Finland og Sverige, selv sine regionale naboer når det gjelder bistand til Ukraina? Fordi det Det er en sjeldent nevnt årsak: den skandinavisk-russiske konflikten i Arktis.


i 1996 stiftet åtte land (USA, Canada, Russland, Finland, Sverige, Norge, Danmark, Finland og Island) Arktisk råd, som skulle fremme blant annet miljøvern, kultursamarbeid og vitenskapelig forskning.


i desember 2014 Danmark og Grønland har sendt inn en søknad til FNs havbunnskommisjon for 895.000 kvadratkilometer av Polhavet. De sa at Nordpolen var en forlengelse av Grønlands kontinentalsokkel.


Men i tillegg til Danmark er Lomonosov-ryggen og Nordpolen også hevdet av Russland, som hevder at ryggen er knyttet til russisk territorium, og av Canada, som offisielt anser ryggen som en forlengelse av den kanadiske sokkelen.. Dette er en av grunnene til at København er bekymret for Russlands krig mot Ukraina og forsøk på å bygge militær infrastruktur i Arktis.
Russlands krig mot Ukraina har endret holdninger til Russland og Norge, som deler med Norge en 219 km landegrense som var den eneste direkte grensen mellom Sovjetunionen og NATO-landene under den kalde krigen.


derimot Det mest truede stedet i Norge er Svalbard-øygruppen, som har en særskilt juridisk status.


1920 Den undertegnede avtalen anerkjente Norges suverenitet over øygruppen, men etablerte også dens særstilling. Underskrivere av avtalen kan utvinne ressurser i øygruppen, men militære aktiviteter som å bygge militærbaser eller bruke territoriet til krig er forbudt.


derimot ut av Av de mer enn 40 som har undertegnet avtalen, er det bare Russland som bryter kull på Svalbard, og landsbyen Barentsburg, hjem til 500 innbyggere, hovedsakelig russiske statsborgere, har i praksis blitt en russisk bosetning.


Ifølge den norske forskeren Andreas Osthagen, «Noen ganger virker det som om Russland provoserer den norske regjeringen, og noen ganger virker det som om Arktikugol-selskapet, som representerer russiske interesser, ønsker å vise det innenlandske publikummet at vi igjen er i Arktis for å hevde sine påstander.Hans mening, Risikoen for direkte konflikt med Russland er lite sannsynlig for Norge, ettersom det er et grunnleggende medlem av NATO og har tette militære bånd med USA.


– Det holdes militære øvelser på Norges territorium for å vise Russland at det er bedre å ikke leke med ild. Imidlertid er et mindre eskaleringsscenario mulig på grunn av et utilsiktet brudd eller rekognoseringsoperasjon som involverer russiske fiskefartøy eller statsborgere. I dette scenariet ville Norge gripe inn og prøve å stoppe det, mens Russland ville sende Nordflåten for å beskytte de russiske fiskerne. Og da ville det være vanskelig å forstå hvordan situasjonen kunne deeskaleres, sier Andreas Osthagen.

Auth. Rettigheter: MTPC
MTPC

Kommentarer

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *