Kina-amerikansk teknologikrig: Kinesisk tjenestemann sier at metalleksporten går langsommere «bare begynnelsen»

Foto av Judita Grigelytė (VŽ).

Kinas eksportrestriksjoner på metaller brukt i halvlederproduksjon er «bare begynnelsen», sa en senior kinesisk handelspolitisk rådgiver onsdag, noen dager før Janet Yellen, USAs finansminister, besøkte Beijing og med det eskalerte kampen mot USA i teknologi.

Aksjene til noen kinesiske metallselskaper som Yunnan Lincang steg, ifølge Reuters

Etter at Kina plutselig annonserte at eksporten av noen gallium- og germaniumprodukter fra 1. august vil bli kontrollert, begynner selskapene å fylle opp og øke prisene på produktene sine.

I Kina ble 99,99 % ren bensin handlet til 1775 CNY per kg på tirsdag, flatt på dagen, men opp 6 % på uken og 4 % for året, ifølge markedsdata fra Shanghai Metal Exchange Refinitiv Eikon. Prisen var imidlertid 46 % lavere sammenlignet med samme periode i fjor.

Kinesiske germaniumstenger var på 9 150 CNY per kg tirsdag, også uendret for dagen og uken, viste data fra Refinitiv Eikon. Det var 4 % lavere for måneden og 4,6 % høyere for året.

Germanium brukes til produksjon av høyhastighets databrikker, plast og militært utstyr som nattsynsbriller og satellittbildesensorer. Elektrisiteten brukes til å produsere radar- og radiokommunikasjonsutstyr, satellitter og lysdioder.

Utsiktene til restriksjoner er bekymringsfull

Kinas beslutning om å innføre eksportrestriksjoner kommer på tampen av USAs uavhengighetsdag og i forkant av Yellens planlagte besøk i Beijing på torsdag, og er tydelig ment å sende en melding til Joe Biden-administrasjonen rettet mot Kinas brikkesektor og allierte som Japan og Nederland . Følg hennes eksempel.

Kina kansellerte også et besøk til Kina av Joseph Borrell, EUs utenrikspolitiske sjef, etter at EU-ledere støttet en strategi for å redusere avhengigheten av kinesiskproduserte teknologier og komponenter på et toppmøte i Brussel.

Kinas trekk utløste også bekymring blant investorer over restriksjoner på eksport av sjeldne jordartsmetaller, og trakk oppmerksomheten til Kinas forsyningskutt for 12 år siden i en tvist med Japan. I 2010 blokkerte Kina salget av sjeldne jordelementer til Japan i en tvist om en øygruppe i Øst-Kinahavet. Flyttingen har rystet Japans elektronikksektor og truer med å forstyrre verdens forsyning av høyytelsesmagneter laget i Japan.

Sjeldne jordarter er en viktig del av mange høyteknologiske enheter. I følge US Geological Survey er sjeldne jordartselementer essensielle komponenter i mer enn 200 forskjellige produkter, som mobiltelefoner, datamaskinharddisker, elektriske og hybridbiler, flatskjermer og TV-er.

Analytikere kalte Kinas eksportforbud for det andre og største gjengjeldelsestiltaket hittil i den langvarige teknologikrigen, og i mai forbød landet også noen store innenlandske industrier fra å foreta kjøp fra den amerikanske brikkeprodusenten Micron.

Et godt gjennomtenkt skudd

Wei Jianguo, tidligere Kinas viseminister for handel og viseformann i China Center for International Economic Exchanges, sa til avisen China Daily at vestlige land, spesielt USA, bør fortsette å presse Kina til å forberede seg på gjengjeldelsestiltak. Han beskrev eksportkontrolltiltakene som et «veloverveid hardt slag».

Washington vurderer nye restriksjoner på frakt av høyteknologiske mikrobrikker til Kina. Det forventes også at USA og Nederland ytterligere vil begrense salget av brikkefremstillingsutstyr til Kina for å hindre det kinesiske militæret i å bruke vestlig teknologi.

En dag etter at Kina kunngjorde restriksjonene, gjentok Kinas president Xi Jinping sin oppfordring om «stabil og jevn drift av regionale industri- og forsyningskjeder» i en tale på toppmøtet i Shanghai Cooperation Organization, ifølge rapporter i statlige medier.

Overvinne avhengigheten av Kina

Vestlige land prøver å bryte sin avhengighet av Kina for høyteknologiske komponenter. Mens nasjoner sliter med å bekjempe klimaendringer i nyere tid, byr det på nye utfordringer å tilby materialene som trengs for å bygge en alternativ lavkarbonøkonomi.

Kina har lykkes med å takle disse problemene i mer enn et tiår og har blitt en ledende leverandør av nøkkelmineraler som brukes i elektriske bilbatterier, solcellepaneler og vindturbinmagneter. Det gikk flere tiår før hun tok ledelsen. Tilbake i 1992 understreket tidligere leder Deng Xiaoping landets potensial da han sa: «Midtøsten har olje. Kina har sjeldne jordartselementer.»

Mange av disse viktige sporelementene er avgjørende for produksjon av moderne militærutstyr. Stater har lenge forsøkt å beskytte lagre av materialer de anser som avgjørende for deres industrielle og militære evner. Omtrent 50 metalliske elementer og mineraler oppfyller for tiden disse kriteriene i USA og EU. Selv om mange av de viktigste materialene finnes over hele verden, er utvinning og prosessering dyrt, teknisk vanskelig og miljøvennlig. Gruve- og prosesseringskjeden for mange av disse produktene domineres av Kina, som står for mer enn halvparten av verdens batterimetaller, inkludert litium, kobolt og mangan, og til og med 100 % av produksjonskapasiteten for sjeldne jordarter, ifølge Bloomberg.

Pandemien utgjorde en stor utfordring, da Kinas industrisentre og logistikknettverk gikk i stå, forstyrret globale forsyninger av mange produserte varer og drev opp prisene. På grunn av elektrisitetsrestriksjoner vil silisiumproduksjonen i Kina reduseres på mindre enn to måneder i 2021. Metalloidens priser steg med 300 % og skapte kaos i bilindustrien og kjemisk industri.

Ettersom Kina i økende grad begrenser eksporten av industrivarer, skynder USA og EU seg med å bygge opp sin egen kapasitet, men det er ikke lett. For eksempel har USA signert en midlertidig avtale med Kongo for å hjelpe landet med å bygge en forsyningskjede for elektriske kjøretøy. Men mer enn halvparten av landets koboltgruver eies eller kontrolleres allerede av kinesiske selskaper.

Mens USA bygger forsyningsnettverk med frihandelspartnere som Canada og Australia, styrker Kina båndene med afrikanske land. Det er tegn på at Kina kan forsøke å blokkere vestlige anstrengelser for å bygge ny kapasitet for gruvedrift og prosessering av sjeldne jordarter ved å begrense eksporten av nøkkelteknologi og -utstyr.

Velg selskapene og emnene som interesserer deg – vi vil informere deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er nevnt i «Verslo žinija», «Sodra», «Registrų centura» osv. i kildene.