Live blogg | Russland kaller Norge et «uvennlig land»; Erdogan og Putin diskuterer gjenopptakelse av kornavtalen

Denne livebloggen vedlikeholdes ikke lenger.


Oppfordringen om en flyforbudssone over Ukraina blir igjen høylytt

Oppfordringer om en flyforbudssone over Ukraina har blitt reist igjen for å bedre beskytte landet mot russiske bombeangrep. Ifølge Patrick Bolder, forsvarsspesialist ved Haag Center for Strategic Studies (HCSS), er det lettere sagt enn gjort: «Det er også en risiko for eskalering.»

Ved en flyforbudssone vil russiske fly bli skutt ned dersom de kommer inn i ukrainsk luftrom. Dette vil ikke være uten konsekvenser. Derfor, sier Bolder, «må hele opptrappingsstigen fjernes på forhånd.» Hvilke tiltak gjør du hvis noe skjer? På det grunnlaget er det mer en politisk beslutning.»


«Å sette en flyforbudssone på dagsordenen vil være et signal til Putin»

Hvis en mulig flyforbudssone over deler av Ukraina kommer tilbake på den vestlige agendaen, vil det sende et tydelig signal til Russland, sier Frans Osinga, professor i krigsvitenskap ved BNRs De Wereld. Osinga tenker da på en flyforbudssone, for eksempel over en by som Odessa. «Hvor du kan hjelpe Ukraina med luftvern, rent defensivt, hvor du ikke kommer i direkte kontakt med russiske fly, men rent for forsvar mot droner og kryssermissiler.»


Russisk hær rekrutterer soldater fra Kasakhstan, 5000 euro kontraktsbonus

Den russiske hæren prøver å rekruttere soldater i nabolandet Kasakhstan med en nettkampanje som lover en direkte dusør på 5.270 euro. Mer enn tre millioner etniske russere bor i den tidligere sovjetrepublikken, som den russiske hæren gjerne vil overtale til å kjempe i Ukraina.

Regjeringen i Astana er tradisjonelt en lojal alliert av Russland, men støtter ikke Moskva i den «spesielle militæroperasjonen» i Ukraina og oppfordrer til fred. Dette hindrer ikke Russland i å rekruttere soldater i landet. Kampanjevideoene har russiske og kasakhiske flagg sammen med meldingen «Skulder til skulder». I tillegg til signeringsbonusen kan rekrutter forvente en månedslønn på mer enn 2000 euro og noen bonuser.


Adidas vil ikke miste russisk virksomhet

Adidas har fortsatt ikke klart å stoppe alle aktiviteter i Russland. Foreløpig har ikke sportsutstyrsprodusenten klart å finne en kandidat til de rundt hundre gjenværende grenene.

– Vi har rundt hundre butikker som ikke er i drift, og de ble selvfølgelig satt ut på markedet, sier administrerende direktør Bjørn Gulden. «De kan selges til privatpersoner eller fremleie.» «Jo før det skjer, jo bedre.» Adidas bestemte seg i oktober i fjor for å avslutte sin virksomhet i Russland permanent. Etter at den russiske hæren invaderte Ukraina i mars i fjor, ble alle russiske butikker stengt og nettsalget suspendert. Før invasjonen hadde selskapet rundt fem hundre filialer i Russland, hvorav de fleste ble solgt.


Moskva-domstolen bøter Apple

En domstol i Moskva bøtelagt i dag Apple med 400 000 rubler for å ha unnlatt å fjerne «unøyaktig» innhold om det Russland kaller sin «spesielle militæroperasjon» i Ukraina, melder nyhetsbyrået TASS.

Moskva har vært i strid med store teknologiselskaper i årevis på grunn av innhold, sensur, data og lokal representasjon, og eskalert etter at Russland sendte tropper til Ukraina.


Moskva skaper nye russere ved å tvinge ukrainere til å naturalisere seg

Ukrainere i russisk-okkuperte områder er tvunget til å akseptere russisk statsborgerskap. Alle som nekter vil bli fengslet eller deportert. Dette kommer frem av en rapport fra forskere ved Yale University. Forskerne snakker om en systematisk og ufrivillig naturalisering av innbyggerne i Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizhia.


Syvende drone skutt ned i Kaluga-regionen, rapporterer guvernør

Russland skjøt ned en syvende drone, rapporterte Vladislav Shapsha, guvernør i Kaluga-regionen, på sin offisielle Telegram-kanal. «Det er ingen konsekvenser for mennesker og infrastruktur,» rapporterte Shapsha. Kaluga-regionen ligger sørvest for Moskva-regionen og nordøst for Russlands Bryansk-region, som grenser til Ukraina.


Polens statsminister: Wagner-leiesoldater destabiliserer NATO

Den polske statsministeren hevder at krigere fra den private russiske leiesoldatgruppen Wagner bringes nær NATOs østflanke for å destabilisere den militære alliansen. – Vi må være klar over at antallet provokasjoner vil øke, sa statsminister Mateusz Morawiecki ifølge Reuters etter å ha møtt Litauens president Gitanas Nausėda øst i Polen.

«Wagner-gruppen er ekstremt farlig og vil bli flyttet til den østlige flanken for å destabilisere den.» Begge politikerne møttes i Suwałki-gapet, et strategisk viktig område av polsk territorium mellom Hviterussland og den russiske eksklaven Kaliningrad, som inkluderer Baltikum stater knytter seg til andre NATO-medlemmer.

Ifølge Nausėda er det mer enn 4000 Wagner-krigere i Hviterussland.


Russland kaller Norge et «uvennlig land»

Russland har satt Norge på listen over «uvennlige land» fordi de mener de har tatt uvennlige tiltak mot Russlands diplomatiske oppdrag i det landet. Nordmennene utviste femten russiske diplomater fra landet i april på grunn av angivelig spionasjevirksomhet.

Dette ble tidligere besvart med utvisning av ti norske diplomater og nå med dette tiltaket. Det betyr at antall personell som nordmenn kan beholde i Russland er begrenset til 27.


De russiske troppene hadde god tid til å forberede forsvar mot det ukrainske motangrepet og til å legge omfattende minefelt. Oleksiy Danilov, sekretæren for det ukrainske sikkerhetsrådet, rapporterte dette på ukrainsk statlig fjernsyn i går. «Fienden har forberedt seg veldig grundig på disse hendelsene.»

Danilov gjentok president Volodymyr Zeleskys påstander om at selv om fremrykningen gikk langsommere enn håpet, skulle den ikke fremskyndes fordi liv sto på spill. «Antallet miner i området gjenfanget av troppene våre er rett og slett vanvittig. «I gjennomsnitt er det tre, fire, fem gruver per kvadratmeter.»


Jeddah er åstedet for det høyeste diplomatiet rundt de ukrainske fredskravene

På fredskonferansen i Jeddah som begynner denne helgen, vil vestlige land prøve å vinne over «nøytrale» land som Brasil og India til Ukrainas fredskrav. Det handler om president Volodymyr Zelenskys tipunktsplan. Russland deltar ikke.


Brasilias president Lula «arbeidet for fred mellom Ukraina og Russland»

Brasils president Luiz Inácio Lula da Silva sa at landet hans er forpliktet til fred i Ukraina, men lederne i Ukraina og Russland er ikke klare til å snakke om fred. «Verken Putin eller Zelensky er klare,» sa Lula på en pressekonferanse. Han la til at fredsforslag han forfølger med andre land vil komme når Russland og Ukraina er klare til å forhandle.

«Brasils rolle er å samarbeide med andre for å prøve å komme frem til et fredsforslag hvis begge land ønsker det.» Lula har forsøkt å danne en gruppe nøytrale land for å starte fredssamtaler. Han ble kritisert for å si at Ukraina og Russland var like ansvarlige for krigen.


Polens president signerer svekket lov mot Russlands innflytelse

Polens president Andrzej Duda har signert en utvannet versjon av en kontroversiell lov mot russisk innflytelse. Kritikere ser på loven som et middel til å eliminere opposisjonen i Polen.

Polsk lov sørger for en kommisjon for å etterforske tjenestemenn som angivelig lot seg påvirke av Russland mellom 2007 og 2022 og dermed sette polsk sikkerhet i fare. I disse første årene hadde Polen en regjering under opposisjonsleder Donald Tusk. Ifølge dagens regjering ble Polen da for avhengig av russisk drivstoff.

Det er den 526. dagen av krigen i Ukraina. Følg utviklingen i Ukraina og Russland i denne livebloggen. (Flickr )

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *