Meta vil betale Norge en bot på nesten 100 000 dollar per dag

08.08.2023, 08:25 | Hellig

Datatilsynet har varslet at de vil ilegge Meta Platforms, morselskapet til Facebook og Instagram, en dagmulkt på 1 million kroner (rundt €90 000) fra og med 14. august på grunn av vedvarende personvernbrudd. rapportert.

Flyttingen kommer etter en advarsel fra Datatilsynet til selskapet 17. juli. Regulatoren ga teknologigiganten frem til 4. august for å bevise at den hadde tatt opp personvernbekymringene som ble fremhevet.

Det aktuelle bruddet gjaldt Metas praksis med å samle inn data om brukere, for eksempel deres fysiske plassering i Norge, og deretter bruke disse dataene til målrettet adferdsreklame, en modell som er vanlig i teknologibransjen. Datatilsynet har gjort det klart at slik praksis ikke er tillatt i landet.

Tobias Judin, som leder regulatorens internasjonale avdeling, sa: «Fra neste mandag og frem til 3. november vil en dagmulkt på en million kroner bli brukt.»

Implikasjonene for Meta kan bli ytterligere forsterket. Datatilsynet har mulighet til å videreføre sin beslutning og utvide sanksjonens territorielle virkeområde til hele Europa. For å gjøre dette vil den norske regulatoren måtte henvise sin avgjørelse til European Data Protection Board, som kan bekrefte straffetiltaket.

Interessant nok avslørte Meta i forrige uke planer om å søke samtykke fra brukere i EU før de tillater selskaper å vise målrettede annonser basert på brukeraktivitet på deres plattformer, inkludert Facebook og Instagram. Denne endringen ble initiert som svar på regulatoriske krav og er i tråd med et direktiv fra tidligere i år fra den irske databeskyttelseskommissæren.

Selv om Norge ikke er medlem av EU, er det en del av det europeiske indre markedet, noe som gjør regelverket spesielt innflytelsesrikt. /BGNES

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *