Meta vil tilby Facebook og Instagram annonsefritt i Europa fra november: Marketing Journal


31. oktober 2023
| Peter Michl

Ville du betalt for Facebook eller Instagram uten annonser? Fra november har du muligheten. Abonnementet gjelder begge kontoer samtidig. Finn ut prisen.

Meta prøver å adressere den opplevde mangelen på annonseinntekter i EU ved å tilby annonsefrie betalte kontoer på Facebook og Instagram. Tidligere forutsetninger er offisielt bekreftet, denne versjonen vil være tilgjengelig fra november.

Meta på bloggen din forhold:

«For å møte utviklende europeiske regelverk, introduserer vi en ny abonnementsmulighet i EU, EØS-land (Norge, Liechtenstein og Island, red.anm.) og Sveits. I november tilbyr vi folk som bruker Facebook eller Instagram og bor i disse regionene, muligheten til å velge om de vil fortsette å bruke disse personlig tilpassede tjenestene gratis med annonser, eller melde seg på og slutte å se annonser. Så lenge folk har et abonnement, vil ikke dataene deres bli brukt til annonsering.

Folk i disse landene kan registrere seg mot et gebyr for å bruke produktene våre uten annonser. Det koster €9,99/måned på nettet eller €12,99/måned på iOS og Android, avhengig av hvor du kjøper det.»

Den høyere prisen på apper skyldes gebyrer fra Google og Apple. Derfor er det mer fornuftig å kjøpe et abonnement på nett – da gjelder det både desktop- og mobilapper. Abonnementet gjelder alle tilknyttede Facebook- og Instagram-kontoer i brukerens kontosenter. Meta advarer imidlertid: «Fram til 1. mars 2024 gjelder det første abonnementet for alle tilknyttede kontoer i brukerkontosenteret. Fra 1. mars 2024 vil imidlertid hver ekstra konto som er oppført i brukerens kontosenter være underlagt en ekstra avgift på €6 per måned på nettet og €8 per måned på iOS og Android.»

Av det nevnte sitatet kan man nesten få inntrykk av at EU krever at sosiale medier betales uten reklame. Men det er ikke sånn. Snarere reagerer metaen på det Lov om digitale tjenester (De Lov om digitale tjenester) Beskytt brukernes personvern ved å gi dem muligheten til å velge bort enhver tilpasning.

Vi har allerede fortalt deg om muligheten for å velge en kronologisk feed i stedet for en feed som velger innhold basert på brukeratferd. Men DSA gir også en enklere måte å angi parametere for å målrette annonsering mot individuelle brukere. Dette inkluderer også muligheten for ikke å oppgi alle dine personopplysninger. Med et stort antall brukere er det ventet en ytterligere nedgang i Metas annonseinntekter. Det er den utmerkede sosiodemografiske målrettingen som er mest tiltalende for annonsører, uten den mister metaplattformen sin glans for dem.

Et slikt tapsreduksjonsalternativ kan være litt motintuitivt: Tilby brukere Facebook og Instagram uten annonser.

Og det er det han gjør nå.

Vi må rose våre analytiske ferdigheter når det gjelder å estimere abonnementsprisen.


Utvikling av den kvartalsvise gjennomsnittlige inntekten per Facebook-bruker i det europeiske markedet. Kilde: MålRepro Marketing Journal

Tilbake i september, i en nå bekreftet rykteartikkel, delte vi tabellen ovenfor som forutsier kostnadene for den annonsefrie månedlige avgiften for Facebook og Instagram:

«Et enda mer nøyaktig estimat kan gjøres hvis vi tar hensyn til hva Meta trenger for å kompensere. Etter den siste Kvartalsrapporter tjent av hver Facebook-bruker i Europa gjennomsnittlig 17 dollar og 88 cent. Hvis vi deler dette beløpet på antall måneder per kvartal – dvs. tre, får vi mindre enn halvparten $6 per måned. Også med tanke på beløpet ovenfor for en verifisert konto ($12, redaktørens notat datert 30.10.2023) Det er imidlertid mer sannsynlig at tjenesten blir dyrere. Og dette er også på bakgrunn av at det er klart at ikke alle brukere vil bruke tilbudene og dersom mulighetene for personlig tilpasset annonsering synker, vil dagens gjennomsnittlige inntekt per bruker gå ned.

Redaktørens gjetning Budet for en annonsefri konto vil være minst tilsvarende $10 per måned og kan ikke utelukkes heller ikke kombinerte annonsefrie bekreftede kontotilbud for mer enn $15

Et kombinert tilbud med en bekreftet konto er ikke oppe til debatt ennå, men vi har nådd prisen for en annonsefri konto. Selv om vi innrømmer, var vi ikke sikre på om denne prisen ville gjelde både Facebook og Instagram til sammen. Dette gjør oss enda mindre sikre på å estimere mer presist hvor mange brukere som vil finne dette tilbudet interessant. Det er imidlertid sannsynlig at det vil representere maksimalt én prosent av det totale antallet europeiske brukere.

Del denne artikkelen:

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *