Museer: et norsk mirakel?

Den nye arkitektoniske konvolutten til MUNCH-museet, avduket i oktober 2021, og det nåværende ansiktet til det nye Norske Nasjonalmuseet, innviet i juni i fjor, er tegn på oppvåkningen av norsk kunst for å hevde seg på den internasjonale scenen? Undersøkelse, noen dager før innvielsen av Munch-utstillingen på Musée d’Orsay.

Lenge, bortsett fra Edvard Munch, var det ikke så lett å navngi en norsk kunstner. Men i det siste tiåret ser det ut til at fjordlandet og Ibsen, hvis økonomiske overskudd fra oljeinntekter tillater antakelse av betydelig offentlig finansiering – den største produsenten av gass og olje i Vest-Europa, landet har det største suverene formuesfondet. i verden og i fjor så en vekst på 4 ,2 % – var i stand til å mobilisere de nødvendige midlene for å fremme sin kulturhistorie. Fra Oslo til sjarmerende Bergen, landets andre by kjent for sine mange museer, til Nord-Trondheim innen rekkevidde utenfor polarsirkelen.» det er vitalitet i hele kultursfæren i Norge », bemerker Karin Hindsbo, direktør ved Det nye Norske Nasjonalmuseet, hvis innvielse ble omtalt av hele internasjonal presse. » I løpet av de siste tiårene har politisk innsats for å investere i kunst vært enestående. I museumssektoren har det også skjedd en tenkning om vår rolle i samfunnet og en fornyelse av vår betydning for publikum. » Denne nye målestokken for landets kulturelle innvirkning – som kostet 600 millioner euro, 90 % finansiert av staten – er nå det største museet i Skandinavia.

Norsk Nasjonalmuseum dekker en enestående eksplosjon av museumsprosjekter i landet. Fortsatt, » Norsk kulturpolitikk har først nylig inkludert samtidskunst i strategien for nasjonal identitet, økonomisk påvirkning på andre sektorer, inkludert byplanlegging, gentrifisering, turisme, underholdning mv. Det de andre nordiske landene introduserte for lenge siden », nevner den norske kunstneren Jan Christensen, som bor og skaper mellom Oslo og Berlin. Denne nye drivkraften ville derfor veie opp for det historiske etterslepet, blant annet på grunn av overvåkingen som Sverige lenge har utøvd over sin nabo for å konkurrere med andre nordiske land hvis tradisjon for beskyttelse er forankret i emblematiske institusjoner som Moderna. Museet i Stockholm, Kiasma i Helsinki og Louisiana-museet i Danmark.

Museum og arkitekturboom

På bare åtte måneder kjøpte Norge to museumsgiganter med dristig arkitektur i…

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *