Norge anerkjenner staten Palestina – EU neste uke

Norge vil offisielt anerkjenne eksistensen av en uavhengig palestinsk stat 28. mai, kunngjorde statsminister Jonas Gar Støre i dag, sitert av DPA og Reuters.

Tidligere i dag meldte norske medier at dette ville skje i dag.

Det skandinaviske landet kunngjorde sin avgjørelse etter et større press fra flere europeiske land, inkludert Irland, om å anerkjenne staten Palestina. De tror dette vil bidra til å bringe fred til Midtøsten, bemerker Reuters.

Den israelske regjeringen avviser ethvert ensidig forsøk på å påtvinge opprettelsen av en palestinsk stat. – Å anerkjenne en palestinsk stat vil føre til mer terrorisme og ustabilitet i regionen og true enhver sjanse for fred, sa det israelske utenriksdepartementet denne uken.

Jonas Gar Støre sa i dag at «vi må bevare det eneste alternativet som tilbyr en politisk løsning til israelere og palestinere: to stater som lever side om side i fred og sikkerhet». Han understreket at det å anerkjenne palestinsk stat var en måte å vise støtte til moderate styrker, som han sa hadde tapt terreng i den langvarige og brutale konflikten. Videre sender det et sterkt budskap til andre land om å følge eksemplet til Norge og andre europeiske land, la Gar Støre til, skriver BTA.

Pedro Sánchez: Spania vil anerkjenne staten Palestina 28. mai

Den norske statsministeren uttrykte håp om at dette kunne bidra til å starte prosessen mot en tostatsløsning på nytt. Det er også i staten Israels interesse, understreket han.

Den nåværende krigen i Gaza har tydelig vist at oppnåelse av fred og stabilitet må baseres på løsningen av palestinerspørsmålet, understreket også Yunas Gar Støre. Målet, ifølge ham, er å oppnå en politisk enhetlig palestinsk stat, et resultat av den palestinske myndigheten.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *