Norge donerer F-16 jagerfly til Ukraina. Portugal eller USA hjelper til med trening – ČT24 – Czech Television

Störe, som besøkte Kiev for å markere Ukrainas uavhengighetsdag, sa at Norge vil gi Ukraina F-16-fly, men det vil sannsynligvis være færre enn 10.

Den norske statsministeren sa at han hadde informert Ukrainas president Volodymyr Zelensky om donasjonen av jagerfly og at Norge ville diskutere med Kiev og dets allierte deres nummer og tidsplanen for leveringen. – Men Ukraina kan regne med Norges bidrag, forsikret Störe.

Den norske statsministeren sa også at landet hans vil forsyne Ukraina med luftvernmissiler og mineryddingsutstyr og hjelpe Kiev med å sikre gass- og elektrisitetsforsyninger.

– Luftforsvarsstøtte er viktig for (Ukraina) for å hindre Russland i å ta kontroll over luftrommet og dermed unngå store sivile lidelser og militære tap, la den norske regjeringen til i en uttalelse.

Forsvarsdepartementets talsmann Pat Ryder sa torsdag kveld at USA vil begynne å trene ukrainske tropper til høsten. Engelskkurs er planlagt å starte i september, etterfulgt av flytrening i Arizona i oktober. Mandag sa Pentagon at USA var klare til å hjelpe med trening hvis de europeiske landenes evner var uttømt. Ifølge Ryder vil «flere piloter og dusinvis av teknikere» delta i opplæringen i USA.

Hjelp med trening ble lovet av Portugal

Portugal er klare til å delta i opplæring av ukrainske piloter for F-16 jagerfly, sa Ukrainas president Volodymyr Zelensky torsdag etter samtaler med sin portugisiske motpart. Marcelo Rebelo de Sousa deltok onsdag på toppmøtet i Kiev for Krim-plattformen, som har som mål å gjenopprette Ukrainas kontroll over Krim, som ble ulovlig annektert av Russland våren 2014.

«Portugal er medlem av vår tank- og luftkoalisjon. «Portugal bekreftet i dag sin beredskap til å delta i opplæringen av ukrainske piloter og teknikere for F-16-fly,» kunngjorde Zelensky, ifølge Interfax-Ukraine-byrået.

De siste månedene har Lisboa støttet Ukraina ved å levere flere Leopard 2-stridsvogner og annet militært utstyr. CNN Portugal rapporterte i vår at Lisboa også hadde mottatt en forespørsel om F-16, men hadde avvist den. Det portugisiske luftvåpenet har færre enn tre dusin av disse jagerflyene. I stedet tilbød Portugal å utforske muligheten for opplæring for piloter og vedlikeholdsteknikere. Men ifølge det portugisiske forsvarsdepartementet ble leveringen av selve flyet «aldri vurdert.»

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *