Norge har forbudt import av biler registrert i Russland

Norsk-russisk-finsk grense i byen Kirkenes. Foto av Gwladys Fouche (Reuters/Scanpix).

Norge kunngjorde fredag ​​at de vil forby personbiler registrert i Russland fra det skandinaviske landet fra og med neste uke.

Norge tok en slik beslutning ved å gjenta sanksjonene som ble pålagt Moskva av Den europeiske union på grunn av krigen i Ukraina.

Norge, som er medlem av NATO, men ikke EU, deler 198 km grense med Russland i Arktis. Landet svarer «sammen med allierte og likesinnede på Russlands brutale angrepskrig», sa utenriksminister Anniken Huitfeldt i en uttalelse.

Forbudet betyr russiskregistrerte personbiler med ni seter eller færre ikke får kjøre inn i Norge. Busser og minibusser med ti eller flere seter kan fortsatt krysse grensen ved Storskog, den eneste grenseovergangen mellom Norge og Russland.

Regjeringen i Oslo sa at unntakene vil gjelde diplomatiske kjøretøy, biler til norske statsborgere og deres familiemedlemmer som er fast bosatt i Russland, samt reiser som er nødvendige av humanitære årsaker som akutt sykdom, død eller begravelser.

Ifølge EU-vedtaket er kjøretøy registrert i Russland forbudt å kjøre inn i blokkens 27 medlemmer, inkludert Litauen, Latvia, Estland, Polen og Finland. Sanksjonene som ble pålagt Russland ble kunngjort av EU-kommisjonen 8. september.

Norge sa at forbudet trer i kraft ved midnatt mandag.


Det er forbudt å reprodusere informasjonen til BNS nyhetsbyrå i offentlige informasjonsverktøy og på internettsider uten skriftlig samtykke fra UAB “BNS”.

Velg selskapene og emnene som interesserer deg – vi vil informere deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er nevnt i «Verslo žinės», «Sodra», «Registrų sentrum», etc. i kildene.