Norge i Russlands trådkors. Dette er Putins mål

Den siste tiden har norske tjenester med stor regelmessighet rapportert at flere russiske statsborgere med droner er arrestert. Etter de mystiske undervannseksplosjonene av Nord Stream-gassrørledningene er Vesten interessert i russiske aktiviteter innen kritisk infrastruktur. Ifølge Jacek Tarociński ved Senter for orientalske studier er nordmenn klar over at dette er handlingene til Kreml.

Russland skremmer Vesten med droner

Handlingene til de norske tjenestene indikerer at Moskva står bak mistenkelige aktiviteter rundt den nasjonale energiinfrastrukturen. – leser vi i kommentaren til OSW-eksperten.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Orlens overtakelse av PGNiG byr på farer. «Vi snakker ikke om det»

Tarociński understreker at droner brukes til disse aktivitetene dette har som mål å utøve større press på Vesten ved å skape en følelse av permanent trussel og generere eskaleringspotensial i energisektoren midt i økende energipriser. Enkle sivile ubemannede maskiner brukes til disse aktivitetene.

Dette er små kommersielle modeller som alle kan kjøpe, ikke militære ubemannede rekognoserings- og streikesystemer. På grunn av kort rekkevidde må de opereres nært der de ble observert, det vil si fra Norges og Danmarks territorium. I løpet av de siste to ukene, alene ved den norsk-russiske grenseovergangen ved Storskog nord i landet, har det vært mer enn 10 arrestasjoner av russiske statsborgere som hadde droner av denne typen og store mengder kritiske infrastrukturdokumenter – forklarer Jacek Tarociński i et intervju med PAP.

Nordmenn tar saken svært alvorlig

Eksperten påpeker at Norge tar spørsmålet om sikkerheten til sin kritiske infrastruktur så alvorlig at de har leid inn luftforsvaret, marinen og kystvakten til å patruljere kontinentalsokkelregionen, og den norske ekvivalenten til Territorialforsvaret – for å sikre kritisk infrastruktur. på jorden. Videre har etterforskningen av droner siden 25. oktober vært overtatt av Politiets sikkerhetstjeneste, tilsvarende det polske indre sikkerhetsbyrået.

«Langtidsobservasjon av individuelle objekter kan føre til identifisering av deres beskyttelsessystem, og dermed – tillate planlegging og gjennomføring av mulig sabotasje» – skriver en OSW-ekspert i en kommentar.

Norge er en viktig del av gasspuslespillet som skal hjelpe EU med å bli uavhengig av russiske råvarer. Dette er også en viktig retning for gassimport til Vistula. I oktober ble rørledningen Baltic Pipe lansert, som frakter diesel fra nord til Polen.

Russland har drevet hybridvirksomhet i årevis

Vurder kvaliteten på artikkelen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *