Norge kan bli et mål for Greenpeace

Norges fremstøt for mer offshore olje- og gassproduksjon kan møte motstand og protester fra miljøvernere.

Jeg vil ikke forlate markedet

Ettersom mange europeiske land går over til dyre teknologier, lover ikke et av de rikeste landene på kontinentet å gi etter for den generelle trenden.

For noen dager siden offentliggjorde Norge landets langsiktige energistrategiprogram. Norge fortsetter å forberede seg på leting og utnyttelse av nye olje- og gassfelt, ikke bare frem til 2050, men også utover. Dette var litt av et sjokk for miljøfans.

– Vi mener ikke at vi bør avslutte produksjonen av fossilt brensel og overlate markedet til Russland og Qatar, sier olje- og energiminister Tina Bru.

Samtidig la hun vekt på produksjon av fossilt brensel i 2050. I Norge vil det ligge på rundt 65 prosent. mindre enn nå. Dette skyldes den generelle nedgangen i gass- og oljemarkedet, som er uunngåelig med økende bruk av vind-, sol-, vannkraft- og hydrogenbrensel over hele verden.

Industri: Norges oljerigger er som byer på åpent hav.

«Vi forstår at etterspørselen etter fossilt brensel vil avta, så det vil være svært viktig å forsyne markedet med fossilt brensel til rimelige priser for å unngå å sløse med ressurser,» sa T. Bru.

Kritisert i Norge

Norges langsiktige energistrategiprogram har vakt bekymring blant Greenpeace. Frode Pleymas, leder for Greenpeaces Norgesavdeling, beskrev den norske regjeringens ønske om å fortsette å utnytte gass- og oljefelt som uproduktivt og uansvarlig.

– I følge klimaavtalene er det ikke rom for nye oljefelt i Europas fremtid, sa han. Det er mulig at Norge, det grønneste landet og mest attraktive turistmålet i Europa, også vil bli et land med økende Greenpeace-andeler om et tiår til.

Og i selve Norge er det politikere som blir møtt med skepsis og kritikk fordi den norske regjeringen ønsker å fortsette å utstede lisenser for oljeleting og produksjon.

Til sjøs: En betydelig del av norsk shippingvirksomhet er knyttet til olje- og gassproduksjon.

Det internasjonale energibyrået har kunngjort at alle fremtidige energiprosjekter som bruker fossilt brensel bør stoppes dersom verden skal være karbonnøytral innen 2050. for å overvinne virkningene av klimaendringer.

– Regjeringen ignorerer Det internasjonale energibyråets advarsel om ikke å bygge ut nye felt og bringer oss nærmere klimakrisen, sa Lars Haltbrekken, en av Norges parlamentarikere.

Noe maritim virksomhet ville gå tapt

Norges statsminister Erna Solberg ser ingen problemer med olje- og gassleting og produksjon. Ved å redusere kvantiteten deres, har Norge som mål å utvikle en lavutslippsindustri for olje og gass.

Et annet krav fra Norge er at det i tillegg til olje og gass også raskt vil bygge ut vindenergi og hydrogenproduksjon.

Hvorfor er Norge så motvillige til å gi opp olje og gass, i motsetning til andre små europeiske land?

Utfordringer: Det mest populære treningsprogrammet i norske maritime skolesimulatorer er hvordan man lykkes med å få en slepebåt til en oljeplattform.

Svaret ligger i selve norsk økonomi.Etter at olje og gass ble oppdaget og produsert i Nord- og Norskehavet, gikk landet fra å være et av de fattigste i Europa til et av de rikeste.

Offshore olje- og gasselskaper tilfører enorm verdi. Norge er den nest største olje- og gassprodusenten i Europa etter Russland. Denne sektoren gir nordmenn over 200 000 arbeidsplasser. godt betalte jobber. Mange shipping-, kjemi- og serviceselskaper er involvert i olje- og gassproduksjon.

Norges offshore oljeproduksjonsindustri er også viktig for enkelte litauere. Det er folk fra Litauen som jobber i norske oljeselskaper. Et betydelig antall litauere betjener oljeplattformer og yter ulike tjenester til menneskene som jobber der.


tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *