Norge opplever en «krise av nasjonale proporsjoner». Vannet flommet også over kraftverket og Oslos hovedgater er stengt

Susabäcken-elven fløt også over sine bredder i det sentrale Sverige, og oversvømmet de fleste gatene i sentrum av skianlegget Aare, som ligger omtrent 530 kilometer nordvest for Stockholm. I tillegg er det ifølge meteorologene ventet vedvarende regn i Sør-Norge og Midt-Sverige.

Den norske statsministeren mener situasjonen er svært alvorlig

Stormen Hans brakte regn til Skandinavia og Baltikum. Det gikk jordskred i Sverige og Norge, noen elver sprakk sine bredder, flom skadet veier og fallende grener skadet mennesker. På de svulmende elvene kunne man se små hus og skur, skylt bort av vannstrømmen. Norsk politi beskrev situasjonen i regionen som kaotisk og uoversiktlig.

– Vi opplever en krise av nasjonale dimensjoner, sier leder for Region Innlandet, Aud Hove. «I flere landsbyer er folk avskåret fra omgivelsene og det er frykt for at redningsmenn ikke vil kunne nå de som trenger hjelp,» la hun til.

I den norske hovedstaden Oslo har myndighetene oppfordret innbyggere til å jobbe hjemmefra. Norges vassdrags- og energidirektorat har varslet ekstrem nedbør sør i landet og folk bør ikke gå ut med bil.

Norges statsminister Jonas Gahr Störe beskrev situasjonen som svært alvorlig i sin uttalelse mandag. «Vi er vitne til flom og ødeleggelser,» sa han. Störe advarte onsdag om at de neste to-tre dagene ville bli kritiske.

Hans har også herjet andre nordiske land de siste dagene. Det danske meteorologiske instituttet meldte mandag om bølger på opptil åtte meter. Finske myndigheter har oppfordret innbyggerne til å tenke på behovet for å gå ut på havet. Litauens offentlige LRT-stasjon sa at den sterke stormen som feide over landet mandag forårsaket ødeleggende skader, spesielt i nord i Joniškis-distriktet.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *