Den eneste mannen som kjøper haute couture elsker kjoler og operakapper

Haute Couture, den mest eksklusive formen for kvinnemote, har et svært utvalgt klientell. Kvinner som har råd til å bruke titalls, noen ganger hundretusenvis av euro på et håndlaget, skreddersydd antrekk. Dronninger, prinsesser. Skuespillerinner, selv om de stort sett låner stykkene.

En rekke menn har også vært en del av denne gruppen i flere år. Svensken Fredrik Robertsson (37) er en av dem. På seks år kjøpte han rundt førti haute couture-plagg, fra kjente hus som Balenciaga, Valentino, Schiaparelli og Viktor & Rolf, men også fra mindre kjente hus som Robert Wun. Nok til en utstilling om samlingen hans; Den åpner i Stockholm neste måned.

Det er noen motehus som nylig har begynt å vise design for menn i sine haute couture-show, for eksempel Balenciaga og Valentino. Men Robertsson, som identifiserer seg som en homofil cisgender mann, bestiller alltid kvinnelige modeller, selv fra disse husene.

«Jeg liker kjoler og operakapper,» sier han. «I begynnelsen var det hus som nektet meg, som Chanel og Dior. Jeg tror de var redde for å miste kunder fra land der det ikke er akseptabelt for menn å kle seg som meg. For noen år siden begynte de selv å henvende seg til meg. Jeg spurte: Hva har endret seg? De sa: Det er et annet lag nå, det er en annen tid. Siden da har jeg ikke sett noe jeg ville ha. De lager vakre ting for kvinner som vil se vakre ut, men for meg har det blitt for klassisk.»

Du trenger ikke gå til et haute couture-hus for shorts

Frederick Robertson

Ikke det at han bare bruker veldig ekstreme ting: «I begynnelsen valgte jeg egentlig bare uvanlige ting, ting som ingen andre ville ha og som du ikke kan flytte inn, du kan ikke sitte i en bil.» Nå prøver jeg litt for å holde seg roligere. Jeg vil ikke bruke mer penger på noe som aldri vil være klart til bruk ut av esken, men jeg velger å gjøre det likevel i tillegg. Jeg satt en gang i bilen med en kvinne som sa at hun hadde bestilt to par shorts til 25 000 euro hver. Jeg tror du har mistet fornuften litt av syne. Du trenger ikke gå til et haute couture-hus for shorts.»

Klør

Robertsson er i Antwerpen en helg, hvor han deltok på avgangsutstillingen til moteavdelingen ved Kunstakademiet. Han ønsket å bestille noe fra en av de nyutdannede designerne, men takket nei; han hadde ikke noe ønske om å gjøre stykket igjen. «Hans avgjørelse,» sier Robertsson, «men jeg tror det var et av de øyeblikkene da noen senere tenker: Jeg skulle ønske jeg hadde gjort det.» Etter lunsj drar han tilbake til Stockholm. Derfor har han på seg «flygende antrekk»: svarte bukser, en svart skjorte med Maison Margiela-trykk som han har brukt i årevis, og Anna Karin Karin Karlsson-solbriller, hvis brillestenger ender i klør som dekker linselåsen. Han bærer en slående gullring på hver finger.

I Maison Valentino2022 og utover På Aura Tout Vue2023.
Bilder Pascal Le Segretain/Getty Images, Ea Czyz

«Jeg elsker også joggebukser og hettegensere,» sier han. «Når jeg går et sted i couture-bransjen, vet jeg at jeg kommer til å skille meg ut, og det er greit – i couture-bransjen er du i bunn og grunn et kunstverk under utvikling, du bærer med deg all tid og oppmerksomhet, som rant i ett stykke. Men hvis jeg ikke er forberedt på at folk skal se på meg, gjør det meg ukomfortabel. Jeg har ikke alltid energi til det.

Som barn flyttet Robertsson med foreldrene til Norge og deretter til Singapore. Da han kom tilbake til hjemlandet i en alder av seksten år, hadde han et forsprang i læringen, noe som ga ham nok tid til å gjennomføre et praksisopphold i et PR-byrå ved siden av vitnemålet på videregående. Etter endt utdanning ble han partner. Som tjueåring grunnla han sitt eget PR-byrå, som han solgte i en alder av 31, og var sjefredaktør for et motemagasin for menn Gutt.

Han ble kjent for boken han ga ut under finanskrisen: Fett millionær (Black Seed Millionaire), om hvordan man kan leve i luksus i tider med innstramminger – for eksempel, hold en fest hvor alle tar med mat og overdriver antall gjester slik at det fortsatt er mye til overs. Siden han innledet et forhold med sin nå mann for fem år siden, har han vært den kreative direktøren for selskapet sitt, frisørkjeden med Björn Axén hårpleielinje.

Han kom i kontakt med haute couture takket være Cameron Silver, eier av den berømte vintagebutikken Decades i Los Angeles og forfatter av boken med samme navn om mote fra 1900-tallet. Robertsson tok seg av boklanseringen i Stockholm, og som takk tok Silver ham med til Paris for Haute Couture Week i januar 2014. «Han introduserer nye kunder til couture-husene. Han introduserte meg for noen designere, som Alexis Mabille. Jeg bare gapte, jeg hadde ikke penger til å kjøpe noe til meg selv enda. ”

Ark

Robertssons første couture-stykke var en rød silke Mabille-jakke med store sløyfer ved skuldrene. Han hadde tidligere kjøpt en couturebluse fra Viktor & Rof, men den kom rett fra catwalken.

Hvorfor hadde han plutselig råd? «Jeg klarte å selge PR-byrået mitt godt. Etter at jeg møtte mannen min, solgte jeg leiligheten min og begynte tidlig å investere. Men jeg er ikke en som går rundt med millioner av euro. Jeg må betale for dokumentene i avdrag, jeg er veldig åpen om det.»

Det var fortsatt hyggelig med Mabille. Andre runde fant sted hjemme hos designeren, med noen drinker. Ting ser helt annerledes ut i salongene til store hus. «Du får umiddelbart følelsen av at du må ha stor respekt for alt. Verkstedsjefen og alle syerne kommer inn, men de er ikke særlig vennlige. Siden de ikke vil snakke engelsk, er det alltid en tolk med dem. Det er et stort skue

I Harris Reed2023 og utover Iris Van Herpen på Met Gala, 2022.
Bilder Dave Benett, John Shearer/Getty Images

Det er ikke slik at Robertsson aldri ser skjønnhet i de rimeligere damekolleksjonene, sier han. «Det er aldri noe som passer i butikkene.» Noen ganger ser han noe han liker på en utstilling og kan få det laget i sin størrelse – noe som gjør det til en slags couture igjen. Den store forskjellen ligger i kvaliteten og fleksibiliteten. «Med haute couture kan nesten alt tilpasses hvis du vil. Den eneste begrensningen er at et design kun kan selges én eller én gang per kontinent. Med mindre du vil ha noe fra en designer som ikke lenger jobber internt, som en Dior av John Galliano. Da kan ingenting endres i det hele tatt.»

Blomstene! Viften med navnet ditt på, bilen med sjåfør, middagene! Det er så overdrevet

Frederick Robertson

Samlingen hans forandret livet hans. Bildene han tok under moteukene sørger for at han blir invitert til stadig flere arrangementer. Det skaper et visst press, sier han. «Jeg kommer vanligvis aldri dit.» Motehusene blir også mer og mer begeistret for ham. Dolce & Gabbana inviterte ham til den fem dager lange motefesten hvor merket er representert presenterte alta moda (italiensk for couture), fikk han reise til Venezia med Valentino. «Blomstene! Viften med navnet ditt på, bilen med sjåfør, middagene! Det hele er så overdrevet.» Han passer imidlertid på at han alltid betaler en del av turen selv. «Når alt er betalt for du, du Du er en idiot hvis du ikke kjøper noe.»

I Richard Quinn2022 og inn Dolce Gabbanamed Domenico Dolce, 2022.
Bilder Vanessa Tryde @vtryde, Ea Czyz

Et høydepunkt var hans besøk i 2022 på Met Gala, den årlige motefesten på Metropolitan Museum i New York som regnes som motens Oscar-kveld. «Det har alltid vært drømmen min å reise dit.» Robertsson var der som gjest hos nederlandske Iris van Herpen. Ikke bare arrangert slik: Først Anna Wintour, «Global Chief Content Officer» for Mote og drivkraften bak kvelden var en samtale døgnet rundt til Pierpaolo Piccioli fra Valentino og andre kjente designere, der han spurte hvem han var og hvor mye han hadde kjøpt. Van Herpen, som han tidligere hadde kjøpt stykker av, designet grå satengbukser og en topp med dramatiske lange ermer spesielt for ham. Det ble hans siste gjennombrudd som stilikon, delvis takket være en fotograf som forvekslet ham med skuespilleren Jared Leto – en feil som ble bredt adoptert. Når det var klart at han ikke var Leto, dukket spørsmålet opp: Hvem er denne mannen? «Jeg mottok 10 000 e-poster og DM-er.»

Langt fra alle nyhetene han får er positive. «I de siste to-tre årene har jeg til og med mottatt drapstrusler. Noen ganger, for første gang i livet mitt, er jeg redd. Menn som bruker kjoler eller skjørt spør meg jevnlig om råd. Noen ganger sier jeg hold det skjult en stund. Der du bor nå, er det en god sjanse for at du vil bli slått så snart du går ut døren.»

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *