Russere utplasserer atombevæpnede skip til Østersjøen – Wprost

I sin årsrapport indikerte norske tjenester at Russland hadde begynt å utplassere atombevæpnede skip i Østersjøen. «Nordflåtens ubåter og skip spiller en nøkkelrolle i atompotensialet», heter det i dokumentene.

Under den kalde krigen seilte skip fra den russiske nordflåten rutinemessig med atomstridshoder. Dette er imidlertid første gang den moderne russiske føderasjonen har bestemt seg for å ta et slikt skritt.

Angrep på Ukraina. Norsk etterretning utelukker ikke en opptrapping

Rapporten fremhever Russlands evne til å utgjøre en trussel mot Norge og NATO ved kun å bruke ubåter, anti-satellittvåpen og cyberkapasiteter. Taktiske atomstridshoder, som i enkelte operasjonelle scenarier også vil involvere NATO-land, utgjør imidlertid en spesielt alvorlig trussel.

Norsk etterretning bemerket at en eskalering av den lokale konflikten mellom Russland og Ukraina til en større krig som involverer USA, NATO eller Norge selv ikke kan utelukkes. Byrået bemerket imidlertid at selv om Russland opprettholder, moderniserer og utvikler sitt atomarsenal, bør det ikke forventes noen vesentlige endringer i den russiske føderasjonens kjernefysiske doktrine i de kommende årene.

Russiske atomvåpen også på Krim

Russland har utplassert atomvåpen på Krim og Hviterussland, sa Andriy Yusov fra pressetjenesten til ukrainsk militær etterretning (HUR) tidlig i januar. På sin side sa representanten for ukrainsk militær etterretning, Andriy Chernyak, i et intervju med Ukrinform-byrået at Russland har atomvåpenbærere utplassert på Krim.

I følge vår informasjon opprettholder Russland land-, luft- og sjøbærere av atomstridshoder på territoriet til den okkuperte Krim, avslørte han. – Vi snakker om ubåter, fly og landkomplekser som er i stand til å slå til med atomraketter. Potensielt har Russland fortsatt en slik mulighet, understreket han.

Rapport om krigen i Ukraina
Åpne rapport


Les også:
Vil Hviterussland slutte seg til den russiske invasjonen av Ukraina? Lukasjenkos mystiske ord
Les også:
Møte med Andrzej Duda og Jens Stoltenberg. Det ble plutselig endring av planene

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *