Norsk straff for Meta, sånn er det i vårt land

Meta samler også inn data fra nederlandske brukere, ofte uten at vi vet det. «Bare det å si at du gjør dette i tjenestevilkårene dine betyr ikke at det er tillatt.»

Hvis du nettopp har lett etter en fin kjole på nett, får du en annonse på Facebook fra samme nettbutikk som viser deg akkurat det samme plagget igjen. Det virker ufarlig, og du kan til og med finne det nyttig, men morselskapet Meta kan bare gjøre dette ved et uhell allerede for å overvåke surfeatferden din.

surfeatferd

I tillegg, hvis du besøker datingsider eller søker etter vegetariske måltidsoppskrifter, blir det enda farligere. Vil du at Meta skal vite om dine seksuelle preferanser? Eller vet du at du er vegetarianer? Det siste kan også bety at du velger festen for dyrene. Ved å se på surfeatferden din kan Meta derfor blant annet lage en profil på din (antatte) seksualitet og (antatte) politiske preferanser.

«I søksmålet mot Cambridge Analytica så vi at data fra 87 millioner Facebook-brukere ble delt med dette selskapet, som var knyttet til Donald Trumps presidentkampanje. Han brukte dataene til å målrette Facebook-brukere, sier Femke Schemkes, personvernadvokat i revisjonsfirmaet BDO.

Facebook har blitt bøtelagt med milliarder, men fortsetter å dele data med eksterne parter. «Det irriterende er at man som bruker ikke vet hvilke parter som er involvert. Det er heller ingen opt-out. Og som bruker vet du ikke hvilken profil Facebook opprettet for deg», sier Schemkes.

klage

Norge er ikke det første landet som går på kant med Meta på grunn av personvernspørsmål. For eksempel ønsker Bundeskartellamt at datainnsamling av Meta skal begrenses og ingen data samles inn fra brukere utvekslet mellom individuelle plattformer som Facebook, Instagram og WhatsApp.

Den tyske domstolen stoppet saken og ba EU-domstolen om en såkalt «foreløpig avgjørelse» på syv spørsmål, inkludert jurisdiksjon ven nasjonal konkurransemyndighet og behandling av spesielle data.

I juli gjorde retten Uttale. «Meta må innhente brukerens samtykke før den kan levere personlig tilpasset reklame, har retten slått fast,» forklarer Schemkes. «Husreglene kan gi at du kan gjøre dette på grunnlag av den såkalte legitime interessen, men hvis det strider mot europeisk databeskyttelseslov, AVG, gjelder ikke disse husreglene.»

Seks tommelfingerregler

Enhver behandling av personopplysninger av et selskap utgjør en invasjon av personvernet til de registrerte. Derfor har de kun lov til å behandle disse dataene hvis det egentlig ikke er noe annet alternativ. Altså: hvis de ikke når destinasjonen uten denne informasjonen.

I Seks tommelfingerregler, kalt stiftelser av advokater, bestemmer hva som er tillatt og ikke, og hva som må gjøres. For eksempel må samtykke fra den registrerte innhentes og «behandling av personopplysninger for oppfyllelse av en kontrakt» kreves. Kjøper du vaskemaskin på nett må du oppgi adressen din for å kunne levere apparatet.

renter

En av reglene sier at det skal være en «legitim interesse». Meta har en interesse i å samle inn (dine) data fordi bruk av for eksempel Facebook er gratis. I utgangspunktet betaler du med dataene dine.

En slik kommersiell forretningsinteresse er imidlertid ikke sterk nok. «På grunn av deres forretningsinteresser har de derfor ikke lov til å videreformidle dine data til tredjeparter for å vise personlig tilpasset annonsering», understreker Schemkes. «Dette er et for stort brudd på personvernregelverket. Det er derfor ingen legitim interesse i å spore surfeatferden til kundene dine.»

Nederland

Norge er ikke medlem av EU, men er en del av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS). Domstolens avgjørelse gjelder alle land der europeisk lov gjelder. Det som ikke er tillatt i Norge og Tyskland er derfor heller ikke tillatt i Nederland.

Det er uklart hva den nederlandske datatilsynet vil gjøre, siden ingen var i stand til å gi et konkret svar med en gang.

– Myndighetene i andre land venter sannsynligvis på hva den tyske domstolen vil avgjøre. Den må nå ta en avgjørelse basert på rettens tolkninger. Det kan ta uker eller måneder. Jeg mistenker at datatilsynet ønsker å hindre Meta. – I mellomtiden vil vi fortsette å selge data på den måten vi har vært, derav straffen, sier Schemkes.

Enda et søksmål

Meta har i mellomtiden gått rettens vei i Norge for å bestride dommen. Denne dommen er ikke ventet før om noen uker. Men det norske konkurransetilsynet Datatilsynet er trygge på dommen.

«Meta går alltid til retten hvis det er en avgjørelse mot det. Etter vår mening har Meta ingen sjanse til å få straffen av bordet», sa ansvarlig leder for Datatilsynet. i norske medier.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *