Norske statsborgere varetektsfengslet i Polen. De var etterlyst for MAE

To norske statsborgere ettersøkt på europeiske arrestordrer ble arrestert i Warszawa for å ha tatt deres 5 år gamle datter ut av Norge, sier Szymon Banna, talsmann for Warszawa distrikts påtalemyndighet. Han la til at etter høringen bestemte påtalemyndigheten i Warszawa distriktet å ikke iverksette forebyggende tiltak mot dem.

Talspersonen for påtalemyndigheten i Warszawa, aktor Szymon Banna, sa til PAP at arrestasjonen av to norske statsborgere etterlyst under europeiske arrestordrer fant sted 9. august i Warszawa.

En kvinne og en mann er tiltalt av norske myndigheter for å ha tatt sin 5 år gamle datter ut av Norge i august 2022 fra varetekt av barnevernet i Distrikts barnevernsnemnd og sosialsaker fra Oslo og Viken i Norge. som bestemte seg for å ta seg av datteren deres og plassere henne hos en fosterfamilie. Dette er en handling i kunstens betydning. 261 og art. 15 i den norske straffeloven, som tilsvarer artikkel 211 i den polske straffeloven

– forklarte aktor.

Den norske statsborgeren som ble intervjuet i denne saken opplyste blant annet at hun hadde bestemt seg for å bo i Polen for å endre sitt nåværende liv. Hun bekreftet at norsk sosialtjeneste fulgte med på hvordan hun tok vare på barnet, da hun var oppvokst på et omsorgshjem.

– sa aktor Szymon Banna.

Talsmannen for påtalemyndigheten i Warszawa la vekt på at han ifølge forklaringene hans aldri hadde mottatt noen negative kommentarer angående barnets oppvekst.

Ved utreise fra Norge hadde hun ikke begrenset foreldremyndighet og kjente ikke til noen administrative eller rettslige avgjørelser angående hennes barn.

– understreket han.

Ifølge norsk side skulle barnet forlate Norge i august 2022, og tiltalte opplyste at hun lovlig hadde forlatt Norge med barnet i begynnelsen av september/oktober 2022. Hun dro alene, uten faren til barnet. , som allerede var hennes tidligere partner på den tiden

– understreket han.

Aktor antydet også at barnefaren, som var varetektsfengslet for denne saken, bekreftet forholdene fremsatt av aktor.

Han sa at han ikke var kjent med noen rettsavgjørelse. Han kom nylig til Polen fra Norge med fly 2. august 2023 og blir i Polen til datteren begynner på skolen, da han ønsker å være tilstede på skoleryggen-seremonien.

– han forklarte.

Påtalemyndigheten i Warszawa har besluttet ikke å iverksette forebyggende tiltak overfor norske statsborgere forfulgt av norske myndigheter og ikke å søke retten om midlertidig arrestasjon. Dette på grunn av en helhetlig vurdering av materialene som er samlet inn i saken

– understreket han.

Fast bosted i Warszawa

Ifølge ham har kvinnen og datteren sin faste bolig i Warszawa.

De tiltalte reiser enstemmig spørsmålet om deres uvitenhet om dommene som er avsagt i Norge. De uttrykker også vilje til å avklare saken og samarbeide med påtalemyndigheten og retten. I tillegg er ikke de etterlyste i skjul og barnefaren reiser på strekningen Polen-Norge og omvendt, siste gang 2. august 2023, det vil si på tidspunktet da søket i Norge allerede var i gang.

– forklarte aktor Banna.

Samtidig, under hensyntagen til argumentene ovenfor, bør hendelsen som er gjenstand for saken analyseres i det videre saksforløpet i sammenheng med den polske ekvivalenten til forbrytelsen etter artikkel 211 i straffeloven, som er ikke åpenbart gitt de objektive og subjektive realitetene i denne saken.

– informerte han.

Med hensyn til de ovennevnte kommentarene ble anvendelsen av forebyggende tiltak forlatt, og det ble besluttet å fortsette utleveringsprosedyren av de siktede personene i fengsel.

– la talsmannen for Warszawa-distriktets påtalemyndighet til.

LES OGSÅ: Justisdepartementet er fornøyd med uttalelsen til EU-domstolens talsperson: han bekreftet at rettsreformer ikke kan være en grunn til å nekte å gjennomføre en EAW

mly/PAP

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *