Storbritannia og nordeuropeiske land kunngjorde ny militær støtte til Kiev

Ukrainsk motorhelikopter Mi-8. Foto av Ana Voitenko (Reuters/Scanpix).

Storbritannia og andre allierte av Ukraina i Nord-Europa kunngjorde tirsdag om nye 100 millioner pund (115,91 millioner euro) i pakken med militær støtte til Kiev.

Målet er å hjelpe ukrainske væpnede styrker med å rydde minefelt, få tilgang til kjøretøy og beskytte viktig energiinfrastruktur.

Det britiske forsvarsdepartementet kunngjorde at under pakken finansiert av det britiske-administrerte internasjonale fondet for Ukraina (Det internasjonale fondet for UkrainaIFU)l oppnås en rangering som hjelper soldater å krysse minefelt og operere elver og bekker.

Pakken inkluderer også en tung eksplosiv enhet for å ødelegge russiske cacher med ueksplodert ammunisjon og hjelper Ukraina med å forberede forsvarsposisjoner for å beskytte kritisk nasjonal infrastruktur.

Hjelpen kommer på et tidspunkt da Vesten, med støtte fra Kiev, prøver å øke våpenforsyningen til landet og Ukraina står overfor en lang ventetid på et motangrep for å ta tilbake territoriene okkupert av Russland. Kiev innrømmer imidlertid at ukrainske styrker gjør noen fremskritt etter å ha kollidert med russiskbygde forsvarslinjer.

I tillegg faller den siste avgjørelsen sammen med den tidligere annonserte IFU-pakken, ifølge hvilken Ukraina vil motta mer enn 70 millioner. Ifølge det britiske forsvarsdepartementet er den endelige avtalen for luftvernsystemer til en verdi av 81 millioner pund signert.

Blant dem er MSI-DS Terrahawk Paladin-systemet, som kan spore og ødelegge droner og beskytte infrastruktur.

Den britiske forsvarsministeren Grant Shapps har foreslått at nye luftvernsystemer vil bidra til å beskytte sivile mot Russlands barbariske bombekampanje nær Ukraina.

Han la til at den nye rangen vil gi ukrainske soldater det de trenger for å håndtere dødelige russiske minefelt.

På onsdag vil Shapps sammen med sine kolleger fra IFU og andre partnere kunngjøre sin støtte til Ukraina på et nøkkelmøte i NATOs hovedkvarter i Brussel. Den ukrainske statsoverhodet Volodymyr Zelensky vil også delta i dette for første gang siden starten av storkrigen.

IFU-finansieringsmekanismen, der internasjonale partnere kjøper militærhjelp til Ukraina, ble lansert av Storbritannia og Danmark i 2022 og har så langt samlet inn 785 millioner til Ukraina. britiske pund (909,89 millioner euro).

Det ble grunnlagt av grunnleggerne og fem andre medlemmer, Norge, Nederland, Sverige, Island og Litauen, og administreres fra London.

Admiral Tony Radakin, sjefen for britiske styrker, sa at den siste militære støtten var den siste enestående og vedvarende innsatsen fra 50 land for å støtte Ukrainas innsats i kampen mot russiske styrker.

Ifølge ham vurderte ikke Russlands president Vladimir Putin i tilstrekkelig grad styrken og motstanden til opposisjonen mot ham.

«Hvis vi holder sammen og holder oss på sporet, vil Russland fortsette å tape, Ukraina vil vinne og viktige regler for global sikkerhet vil forbli,» sa T. Radakinas.


Det er forbudt å reprodusere informasjonen til BNS nyhetsbyrå i offentlige informasjonsmedier og på internettsider uten samtykke fra UAB “BNS”.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg og vi informerer deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i Business, Sodra, Registersenter, etc. i gamle.