Store prisforskjeller på elektronikkbutikker i Europa

Nyheter

Det blir stadig flere elbiler i Europa. Kostnaden for å lade en slik bil langs motorveien kan imidlertid variere mye avhengig av plasseringen. Ifølge forskning på denne siden kan prisen for en ladeøkt fra 20 til 80 prosent – ​​som tilsvarer 49 kilowattimer (kWh) – være 20 euro mer eller billigere i ett land enn i et annet.

For å gi et fullstendig bilde ble ladekostnadene til 198 hurtigladestasjoner i 26 europeiske land forespurt. Tariffene fra tre populære leverandører ble undersøkt: Shell Recharge, Chargemap og Tesla Supercharger-nettverket.

Billigst vs. dyrest

Luxembourg er det billigste landet. Gjennomsnittskostnaden her er bare 22,63 euro (46 cent per kWh). For dette beløpet vil de fleste elektriske kjøretøy tillate deg å kjøre minst 250 kilometer under normale kjøreforhold. Dette tilsvarer 9 øre per kilometer.

I tillegg er Island (60 cent per kWh), Frankrike og Norge (begge 62 cent) billige land for elbilførere. Prisen for å lade fra 20 til 80 prosent er rundt 30 euro.

I den andre enden av spekteret ligger Tsjekkia og Italia, hvor samme veiavgift på motorveien koster rundt 42 euro. Det er 86 cent per kWh og rundt 17 cent per kilometer. Storbritannia er også et av de dyrere landene i Europa med en tariff på 84 cent per kWh.

Den gjennomsnittlige ladekostnaden i Europa er 35,69 euro eller 73 cent per kWh.

Oversikt over tariffer i Europa

En oversikt over kilowattimeprisene for elektrisk lading langs motorveien i Europa:

De fullstendige forskningsresultatene finner du i denne PDF-filen.

Nederland

Nederland ligger like under det europeiske gjennomsnittet, med kostnader på 35,06 euro for en ladeøkt, som tilsvarer 72 cent per kWh. I nabolandene Belgia og Tyskland er ladekostnadene betydelig dyrere enn i Nederland, med et gjennomsnitt på henholdsvis 78 og 80 øre.

Forskjeller mellom tilbydere

Forskningen viser også at kostnadene kan variere mellom ladekortleverandører avhengig av land. For eksempel koster lading via Charge Map Card i Nederland i gjennomsnitt 37,07 euro og via Shell Recharge-abonnementet 42,24 euro. Det kan være noen euro billigere med enkelte abonnementer som 50five og Ecotap, men kostnadene kan bli høyere i utlandet fordi prisavtalene er forskjellige der.

Lastetiden kan også påvirke lastehastigheten. Dette gjelder i Nederland og andre land i Europa.

Generelt er det mest økonomisk å lade elbilen med en Tesla Supercharger. Selv som ikke-Tesla-sjåfør betaler du 25,89 euro (53 cent per kWh), betydelig mindre enn hos andre leverandører. For hele Europa er dette i gjennomsnitt 27,66 euro eller 56 cent per kWh.

Tesla-sjåfører er gode kjøpere

Alle som kjører en Tesla får en betydelig økonomisk fordel ved å bruke Superchargers som er en del av Teslas infrastruktur. Den gjennomsnittlige kostnaden for lading i Europa er bare 20,13 euro (41 cent per kWh). Det er 32 cent mindre enn alle andre elbiler.

Danmark er usedvanlig billig for Tesla-sjåfører. En ladeøkt her koster kun 10,20 euro (21 cent per kWh). Nederland er også relativt billig med en pris på 35 cent per kWh.

Diplom

Resultatene av denne studien fremhever ikke bare de ulike kostnadene ved å lade elbiler over hele Europa, men viser også at det er rom for forbedring på områdene pristransparens og forbrukeropplæring.

Det er ofte vanskelig for elbilister å vite på forhånd hvor mye en ladeprosess vil koste. Det er utallige leverandører og dusinvis av ladekort, hver med sin egen tariffstruktur.»

Koen Kuijper (energiekspert)

Prisforskjellene er ikke bare store på europeiske veier. For eksempel har aktuelle undersøkelser fra forbrukerforeningen vist at tariffer innenfor tettsteder i Nederland også kan variere mye.

De betydelige prisforskjellene mellom tilbyderne understreker viktigheten av transparent prisinformasjon. Ikke bare i Nederland, men også i resten av Europa.»

Koen Kuijper (energiekspert)

anbefalinger

Forskerne ga også noen anbefalinger:

  • Myndigheter, ladestasjonsoperatører og ladeabonnementsleverandører må jobbe bedre sammen for å skape en mer konsistent og transparent prismodell.
  • Forbrukere vil gjøre det klokt i å aktivt sammenligne priser og eventuelt planlegge sin rute basert på ladekostnader for å spare. Den billigste måten er vanligvis via Tesla Superchargers.
  • For forbrukere som ofte lader langs motorveien kan det være interessant å ha flere gratis ladekort, da kostnadene kan variere avhengig av sted og abonnement. De fleste utenlandske ladeabonnementer kan også søkes om av nederlandske sjåfører

Om forskningen

Chargeprice-databasen fra chargeprice.app, som er en del av Chargeprice SAS, ble brukt til å samle inn dataene. Selskapet samler inn ladepriser fra 600 000 ladepunkter i 30 land.

Det er utført en undersøkelse ved 198 ladestasjoner for å finne ut hvor mye det koster å lade fra 20 til 80 prosent (49 kWh). Kun hurtigladestasjoner med en effekt på 100 kW eller mer er inkludert.

Prisen for lading avhenger ofte sterkt av brukerens ladeabonnement (ladekort). Studien undersøkte derfor tariffene for en rekke populære abonnementer:

  1. Skallading
  2. Lade kort
  3. Tesla Supercharger (ikke-Tesla-sjåfører)

Noen europeiske land som Latvia, Makedonia og Kroatia ble ikke inkludert i studien på grunn av mangel på brukbare data.

I Serbia, Romania, Portugal, Estland og Bulgaria mangler prisdataene fra de tre ovennevnte leverandørene. Derfor ble gjennomsnittstariffene brukt for andre populære ladeabonnement der.

Til slutt ble ladetakstene for Tesla-sjåfører undersøkt. Ladeavgiftene på Tesla Supercharger er betydelig lavere for dem enn for sjåfører av andre elektriske kjøretøy.

Alle ladepriser ble samlet inn 1. september 2023 mellom kl. 14.00 og 16.00.

De fullstendige forskningsresultatene finner du i denne tabellen (pdf).

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *