Streiker i Australia fører til dyrere bensin i Nederland

Nyheter

Planlagte streiker hos olje- og gasselskapet Chevron i Australia og vedlikeholdsarbeid i Norge fører til høyere gasspris på den europeiske børsen TTF. Mandag ettermiddag stengte prisen på 41 euro per megawattime.

Den pågående uroen på det internasjonale gassmarkedet påvirker også nederlandske forbrukere: Høyere tariffer på TTF-børsen betyr dyrere energikontrakter.

For vinterkontrakter i 2024 skjøt prisen opp til 55,5 euro per megawattime. Inkludert skatter og anskaffelseskostnader vil dette utgjøre rundt 1,40 euro per kubikkmeter gass.

lengre streik

Arbeidstakerforeningen Offshore Alliance, som representerer arbeidsstyrkens interesser, er svært aktiv. Det ble gitt tillatelse til en lengre streik, ledsaget av intense forhandlinger.

Chevron-ansatte krever høyere lønn og bedre arbeidsforhold. De nevner også de enorme gevinstene selskapet nylig har sett i sin virksomhet med flytende naturgass (LNG). I 2022 rapporterte Chevron et samlet salg på 246,3 milliarder dollar og en nettoinntekt på 36,5 milliarder dollar.

Ifølge innsidere har det også vært betydelig kritikk mot Chevrons australske ledelse. Selskapet opplyser selv at det fortsatt forhandles aktivt for å hindre forsyningsavbrudd.

Stor eksportør

Australia er et av de viktigste landene som eksporterer LNG til Asia. LNG-anleggene der står for 10 prosent av den globale eksporten.

Mangelen på australsk gass betyr at asiatiske land må hente gassen andre steder. Dette fører til mer konkurranse for europeiske kunder som Nederland og Tyskland og driver opp prisene.

transformasjon

De siste 18 månedene har gassmarkedet vært i rask endring. Tapet av russiske forsyninger har gjort Europa mer avhengig av andre leverandører som Norge, USA, Qatar og Nigeria. Denne endrede dynamikken har ført til høyere gasspriser.

Ulike hendelser har den siste tiden ført til kraftige økninger i gassprisene. Og med streiker som forventes å vare enda lenger, forvent at gassprisene vil forbli høye i overskuelig fremtid, og potensielt høyere.

Fast eller variabel kontrakt?

Økende energipriser reiser ofte spørsmålet om en fast energikontrakt blir enda mer attraktiv. Meningene er svært forskjellige om dette. Mange ser på frykt som en dårlig rådgiver og foretrekker å vente til prisene går ned igjen.

4,6 millioner husstander har i dag en variabel kontrakt. Flertallet betaler en tariff mellom 0,34 og 0,39 euro per kWh strøm og mellom 1,28 og 1,41 euro per kubikkmeter gass.

Med litt lavere energiforbruk er det absolutt mange muligheter for alle med variabel kontrakt å spare på strømregningen. Lojalitetsbonusen etter en endring er da enda mer interessant.

Laveste faste gasspriser

De mest attraktive faste kontraktene er for tiden tilgjengelige fra følgende leverandører:

  1. Vandebron – €0,346 per kWh, €1300 per m3 + €150 bonus
  2. Oxxio – € 0,388 per kWh, € 1,383 per m3 og opp til €240 bonus
  3. Energiedirect – €0,393 per kWh, €1,319 per m3 + €200 bonus

Alle faste kontrakter kan sammenlignes via denne lenken.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *