Samme resultater og ekstra fritid. Norske skoler prøver å korte ned timene med en dag, saken tas også opp i iRADIO-valget

Når vi snakker om obligatorisk skolegang i Tsjekkia, tenker vi vanligvis på det som mandag til fredag. I Norge er det mer komplisert. I noen regioner har barn en ekstra fridag. Firedagersskolen er nå også et tema ved kommunevalget.
Oslo

Del på Facebook
Del på Twitter


Del på LinkedIn


trykkKopier URL-adressen
kort adresse

Lukk
Forskning bekrefter at barn oppnår samme skoleresultat enten de har fire eller fem dagers skoleuke (illustrasjonsbilde) | Foto: René Volfík | Kilde: iROZHLAS.cz

En kortere studieuke betyr ikke at elever i norsk skole studerer mindre. Klassene er de samme, bare de er fordelt på færre dager. Elevene blir på skolen litt lenger slik at alt kan gjøres.


«Jeg vil at elevene mine skal bli bedre mennesker.» Lærer Roman Göttlicher ble vinneren av den globale lærerprisen

Les artikkelen


Hvert distrikt som bruker firedagersuka organiserer undervisning på sin måte. I de aller fleste tilfeller rammer det kun første klasse i grunnskolen, noen ganger bare første og andre klasse. Onsdag er vanligvis en fridag.

Det er imidlertid ikke alle barn i Norge som får undervisning på denne måten. I 2020 fungerte firedagers skoleuke i 83 av 365 norske fylker, nå fungerer den bare i 66 av dem. Generelt er dette systemet mer vanlig i de nordligere delene av landet. Sør i Oslo går de derimot på skolen fem dager i uken overalt. Det er imidlertid distrikter der undervisningen varer fire dager noen steder og fem dager andre.

Spesielt i de nordlige regionene har systemet sine fordeler. Disse er ofte enorme og barn og lærere må reise lange avstander for å komme til skolene. Det er derfor verdt å trappe opp skolen for å spare en dag med pendling.

En slik undervisningsmetode sies også å bidra til å bygge relasjoner mellom barn og foreldre ettersom de tilbringer mer tid sammen. Så hvis foreldrene kan avtale en ekstra dag fri på jobb.

Samme resultater

Forskning bekrefter at barn oppnår samme skoleresultater uavhengig av om de har en fire- eller femdagers skoleuke. Med sikte på foreldre som ikke kan ha fri på onsdag, tilbyr noen skoler minst én gruppe den dagen.

«Noen barn har aldri sett en datamaskin.» Grunnskoler forbereder seg på en obligatorisk økning i informatikktimer

Les artikkelen


Hvert distrikt bestemmer hvordan klasser skal organiseres, så systemet kan endres etter valget. Og foreldre har ofte sterke meninger om det, noen er fornøyd med en firedagers skole og noen ikke.

For noen kan dette være en viktig faktor for å bestemme hvem de skal stemme på. Men som utviklingen de siste årene har vist, er firedagersskolen i Norge for tiden på vei ned.

Jakub Lucky, Dominik Tesar

Del på Facebook
Del på Twitter


Del på LinkedIn


trykkKopier URL-adressen
kort adresse

Lukk
roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *