TikTok bøtelagt 345 millioner euro for brudd på barns personvern

Den kinesiske videoappen TikTok må betale en rekordstor bot på 345 millioner euro for brudd på europeiske databeskyttelsesforskrifter. Fredag ​​ettermiddag kunngjorde den irske databeskyttelseskommisjonen (DPC) resultatene av en etterforskning som bygger på en 2020-rapport fra det nederlandske datatilsynet.

Klagen gjelder blant annet standardinnstillingene: i lang tid ble videoene som barn legger ut på TikTok som standard delt med hele nettverket (nå mer enn halvannen milliard brukere). I januar 2021 TikTok kunngjorde at det ville endre disse innstillingene for barn i alderen tretten til femten: du vil nå få en privat konto som standard, slik at du bare kan dele videoer med personer du velger.

En annen mangel er at TikTok ikke har regulert foreldre- og vergekontroll på riktig måte. Nettverket gir muligheten til å gjøre dette «Familieparring»Dette lar foreldre overvåke hvilke videoer barna ser på og hvem de kommuniserer med. TikTok bekreftet imidlertid ikke ordentlig om det faktisk var pjokkens foreldre eller noen andre.

Siden TikTok etablerte sitt europeiske hovedkvarter i Dublin, bygde den irske databeskyttelsesmyndigheten på den innledende nederlandske etterforskningen og utsteder nå boten. En TikTok-talsmann mener boten er uberettiget: «Vi er ikke enige i avgjørelsen, spesielt med mengden av bøten som er ilagt.» DPCs kritikk fokuserer på funksjoner og innstillinger som ble introdusert for tre år siden, og som vi lenge har brukt foretatte justeringer før etterforskningen startet, for eksempel å sette alle kontoer under 16 til private som standard.

I Nederland ble TikTok allerede bøtelagt i 2021 750.000 euro fordi det sosiale nettverkets databeskyttelsesbetingelser var utilstrekkelige og det var bekymringer om personvernet til unge brukere. Den britiske databeskyttelsesmyndigheten ICO påla TikTok en bot på 14,8 millioner euro i 2023. Årsaken: nettverket ikke gjort nok for å hindre at barn under tretten år registrerer seg. Mer enn en million britiske barn under tretten år sies å være på TikTok.

Det er også bekymring for at TikTok, eid av det kinesiske selskapet ByteDance, lagrer eller behandler europeiske brukeres data i Kina. Av denne grunn har europeiske embetsmenn, for eksempel, forbud mot å bruke appen på jobbtelefonen. De hemmelige tjenestene i Nederland advarer også om en «økt risiko for spionasje». I følge TikTok er det et spørsmål om tid for alle europeiske datoer bevege seg ved datasentre i Norge og Irland. Det britiske sikkerhetsselskapet tilbyr en garanti for videoappen NCC Group i oppdrag å sjekke om dette faktisk skjer.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *