Titina, hunden som Amundsen nesten spiste

«Titina» er en animasjon for alle aldre, men mer erfarne seere vil bedre sette pris på humoren og de kulturelle og historiske referansene til 1920-tallet – jazz, det eventyrlige kappløpet om å erobre de siste hvite flekkene på verdenskartet, styrkingen av Mussolini i Italia osv. Animasjonen er dubbet til bulgarsk og hovedrollen spilles av Titina, en morsom og alltid lekende white fox terrier.

Etter å ha startet livet som en romersk gatehund, ble Titina fulgt av flaks: hun ble adoptert av Umberto Nobile, en genial ingeniør som allerede på 1920-tallet av forrige århundre var en berømt designer av luftskip.

I 1924 ga den norske stjerneforskeren Roald Amundsen, den første mannen som satte sin fot på Sydpolen, Nobile i oppdrag å bygge ham et luftskip stort og pålitelig nok til å fly til Nordpolen. Det er bare det at Nordpolen alltid har vært Amundsens store drøm, som håper å oppdage et tidligere uutforsket land der.

Bestillingen er akkurat i Nobiles smak. Han bygde et luftskip som fikk navnet «Norge».

I 1926 lettet flymonsteret fra Roma. Via England og Oslo nådde «Norge» Leningrad, og tilbakela 4300 km på fem dager. 11. mai skilte luftskipet seg fra det siste kjente landet – på den norske øya Svalbard, og dagen etter var det allerede over Nordpolen. Besetningen inkluderer seks nordmenn og seks italienere, Nobile styrer personlig opprettelsen.

Til de reisendes store skuffelse er ikke fastlandet i sikte, og så fra kanten kaster de på isen et norsk, italiensk og amerikansk flagg (det er også en amerikaner i mannskapet, han er millionæren og polfareren Lincoln Ellsworth, ekspedisjonens sponsor).

Amundsen stjeler imidlertid showet fra Nobile. Av telegrammene han sendte etter erobringen av polakken, fremgår det at han utførte arbeidet selv. Italieneren er rasende. Ikke nok med at den forferdelige snobben og skryten Amundsen ikke gir henne hovedfortjenesten, men også nesten gjør Titina til… lapskaus. For hun er også på luftskipet. Siden ekspedisjonen til Sydpolen har nordmannen vært kjent for å lage hundemat når matbeholdningen går tom.

Den sinte Nobile ber Ducetoen, ved makten i Italia, organisere en andre flytur, nå rent italiensk, til Nordpolen. Denne gangen blir luftskipet hans fanget i en voldsom storm og krasjer. Nobile og hans mannskap lider på isen og hjelp fra Italia kommer ikke – Mussolini vil ikke løfte en finger for den mislykkede ekspedisjonen. Og så tar Amundsen, som også er på svært dårlig fot med Umberto Nobile, av i sjøflyet sitt på jakt etter ofrene.

Hvordan det hele ender er kjent fra de virkelige biografiene om Amundsen og Nobile. Ved deres side, under flyturen til Nordpolen, er hunden Titina, behørig drapert rundt halsen med et skjerf i fargene til det italienske flagget. Men enhver god historie trenger en hund… Titina blir en ekte mediestjerne. Under ekspedisjonen skrev hun til og med sin egen avis i New York Times, ble invitert til Det hvite hus, besøkte Hollywood, besøkte Japan.

Titina, fra regissør Kaisa Ness, er tidenes dyreste norske animasjonsfilm, med et budsjett på 72 millioner kroner. Den bruker dokumentarfilmer av ekte luftskipsekspedisjoner til Nordpolen.

«Titina» distribueres teatralsk av Art Fest med støtte fra «Creative Europe» EU Media-programmet og IA «National Film Center».

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *