Ukraina d sthaky F-16 tet zem. Det blir Norge, bekreftet statsministeren der

Stre, som besøkte Kiev for å markere Ukrainas uavhengighetsdag, sa at Norge ville gi Ukraina F-16-fly. Men det blir nok ikke ti. Ifølge ham informerte den norske statsministeren Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

Norge vil diskutere med Kiev og dets allierte svette av angrepene og dermed tidspunktet for frontene. Men Ukraina vil ikke forstå at Norge skriver, forsikret Stre. Ifølge Reuters-byrået sa han i Kiev at landet hans ville forsyne Ukraina med luftvernmissiler og mineryddingsutstyr og hjelpe Kiev med å sikre gass- og elektrisitetsforsyninger.

Norges nye gave til Ukraina inkluderer Iris-T luftvernsystemer, bærbare sett for å bygge en minefeltkorridor og utstyr for reparasjon av energiinfrastruktur, skriver den norske regjeringen i en uttalelse.

Luftforsvarsstøtten skyldes (Ukraina) hindre Russland i å ta kontroll over luftrommet, og dermed forhindre store sivile lidelser og militære tap, la regjeringen til.

Etter Nederland og Danmark er Norge det andre landet i verden som sender originale amerikanskproduserte fly til Ukraina. Nederland bidro med 22 mål, Danmark 19.

Portugal vil da være klar til å delta i opplæring av ukrainske piloter for F-16-angrep, sa Zelensky torsdag etter et møte med sin portugisiske motpart. Marcelo Rebelo de Sousa deltok på toppmøtet i Kiev for Krim-plattformen, som har som mål å gjenopprette Ukrainas kontroll over Krim, annektert av Russland våren 2014.

Portugal er medlem av panser- og luftkoalisjonen. Portugal bekreftet i dag sin vilje til å delta i opplæringen av ukrainske piloter og teknikere for F-16-fly, sa Zelensky, ifølge Interfax-Ukraine-byrået.

De siste månedene har Lisboa støttet Ukraina ved å levere flere Leopard 2-stridsvogner og annet militært utstyr. CNN Portugal jet na jae rapporterte at Lisboa hadde fått nok av F-16-jetflyene, men nektet å gjøre det. Dette er det portugisiske flyvåpenets Net Ti-plater. I stedet bestemte Portugal seg for å utforske muligheten for å trene piloter og klappeteknikere. Ifølge det portugisiske forsvarsdepartementet veide imidlertid flyene i seg selv aldri.

Det vil ta minst seks måneder før det havarerte F-16 jagerflyet ikke dukker opp på ukrainsk himmel. Det sa Ukrainas forsvarsminister Oleksiy Reznikov til ukrainske medier tirsdag. Ifølge ham er selve maskinene bare en hundredel av problemet. Det må være en debatt om våpnene som brukes til å utføre angrepene.

Selve flyet er bare en plattform. Vi må snakke om våpnene, rakettene, missilene og bombene som F-16 vil bruke. «Vi må snakke om infrastrukturforbedringer slik at vi kan betjene dem og de kan møte behovene til syklene,» sa han.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *