Ungarns retur til VM ble bortskjemt av en stjernedanske. Kasakkerne overrasket Norge

Danmarks ishockeyspillere beseiret Ungarn, en nykommer i elitegruppen, 3-1 i starten av VM. NHL-spissen Nikolaj Ehlers scoret to power play-mål. Selv den meget gode prestasjonen til keeper Bence Bálizs, som gjorde 41 redninger, hjalp ikke det tapende laget til suksess.

Ungarerne dukket opp i eliten igjen for første gang siden 2016 på syv år. De forsvarte seg stort sett i første tredjedel. De brukte ikke kraftspillet til å begynne med, men etter det var keeper Bálizs den travleste spilleren på banen.

Han gjorde totalt 16 vellykkede redninger i løpet av de første 20 minuttene, men det var ikke nok til å blokkere Ehlers» skudd på kraftspillet. Hans motstykke Dichow måtte bare møte to skudd.

I 2. omgang kunne ungarerne utligne i to powerplay i rask rekkefølge.De skapte flere sjanser, spesielt i den andre, men Dichow var klar.

Dette gjorde at danskene kunne utvide ledelsen. Midtveis i kampen fikk lagets stjerne, Winnipeg-spissen Ehlers, nok en gang et numerisk overtak. De klarte deretter å beseire Sofron eller Krisztián Nagy, men ingen av dem lyktes.

I det 42. minutt var Ehlers nær ved å score et hattrick, men Bálizs gjorde sitt brudd. Ungarerne ble imidlertid dristigere i angrep flere ganger og Sofron kunne redusere i det 47. minutt. Russell kunne ha svart raskt, men han traff bare stolpen. På den annen side mislyktes Papp etter det.

Men ungarernes mer offensive spill ga Danmark rom for raske kontringer, noe Poulsen utnyttet til å score det tredje målet. Etter det klarte ikke Ungarn å redusere ledelsen, og for andre gang klarte de ikke engang å slå Dichow på kraftspillet.

Tomålsledelse var ikke nok for nordmennene

Hockeyspillerne i Kasakhstan beseiret Norge 4-3 etter separate nederlag i kampen i basisgruppe B i VM. I den første opptredenen til begge lag i denne turneringen mistet nordlendingene en tomålsledelse i Riga. Takket være to scoringer fra spiss Michael Haga ledet de 2-0 og 3-1, men det var likevel ikke nok til å vinne. Kasakhisk kaptein Roman Starchenko scoret vinnermålet i den sjette raidserien.

Nordmennene hadde en utmerket start på kampen. Allerede ved pause av første periode hadde de en tomålsledelse. I det femte minuttet headet Trettenes kun i mål, men i det åttende minutt åpnet han scoringen med sitt første mål for dagen, Haga, og Björgvik Holm økte scoringen 78 sekunder senere. Men motstanderen var i stand til å reagere da Mukhametov vellykket avsluttet tre-til-to-omnummereringen med et uforberedt skudd.

Norden var også mye mer aktive i skuddet i andre omgang, og etter Haags andre powerplay for dagen i det 22. minutt virket det som om de hadde spillet under kontroll. Det motsatte var tilfellet. Det var alt for i dag fra hennes side. Eirik Salsten og Vikingstad klarte ikke å utnytte flere sjanser, mens Orechov utnyttet et powerplay i det 36. minutt og reduserte. Michajlis kunne ha utlignet før pause, men han mislyktes.

Kasakherne ante sjansen deres og straffet motstanderens indisiplin igjen i det 52. minutt – Michajlis fikk taket på det og utlignet. Da nordmennene selv ikke umiddelbart utnyttet den numeriske fordelen, ble avgjørelsen tatt under oppbyggingen.

Nordmennene vant den fem minutter lange ekstraomgangen 4-0 med skudd på mål mellom stengene, men de klarte ikke å score vinnermålet de ønsket. Selv om Olden var i stand til å svare på Starčenks første vellykkede forsøk fra den tredje serien i raidene, klarte han ikke å gjøre det senere i den sjette serien.

Hockey-VM:

Gruppe A (Tammerfors):

Ungarn – Danmark 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)

Mål og assists: 47. Sofron (Szabó, Bartalis) – 16. N. Ehlers (N. Jensen, Russell), 30. N. Ehlers (M. Lauridsen, N. Jensen), 52. Poulsen (Lassen, Storm). Dommer: MacFarlane (USA), Bloski – Mackey (begge Kan.), Hautamäki (Fin.). Utelukkelse: 6:4. Bruk: 2:0. Seere: 7633.

Ungarn: Bálizs – Fejes, Stipsicz, Szabó, Pozsgai, M. Horváth, Kiss, Garát, Hadobás – Hári, Galló, Sebök – Erdély, Bartalis, Sofron – Terbócs, Papp, G. Nagy – Vincze, Csányi, K. Nagy. Trener: Konstantin.

Danmark: Dichow – Lassen, M. Lauridsen, Jensen Aabo, A. Koch, M. Jensen, O. Lauridsen, Krogsgaard – N. Ehlers, Russell, N. Jensen – Boedker, Poulsen, Storm – Andersen, Aagaard, Moelgaard – Olesen , Wejse, Bau Hansen. Trener: H. Ehlers.

Verdensmesterskap i ishockey – gruppe B (Riga):

Norge – Kasakhstan 3:4 etter lørdag. Raid (2:1, 1:1, 0:1 – 0:0)

Mål og assists: 8. Haga (Nörstebö, Trettenes), 10. Björgvik Holm (Trettenes, Martinsen), 22. Haga (Granath, Nörstebö) – 16. Muchametov (Muratov, Beketaev), 36. Orechov (Savickij, Muratov), 52. Michajlis (Savickij, Orechov), avgjørende Sam. Starchenko raid. Dommer: Fernandez (USA), Hürlimann (Sveits) – Constantineau (Fr.), Niittylä (Fin.). Utelukkelse: 3:4. Bruk: 2:2. Seere: 2870.

Norge: Haukeland – Nörstebö, Lilleberg, Johannesen, Björgvik Holm, Krogdahl, Kasastul – Valkvae Olsen, Vikingstad, Berg-Paulsen – E. Salsten, H. Salsten, Hoff – Olden, Trettenes, Martinsen – Granath, KA Olimb, Haga – fra kl. 21. tillegg Vesterheim. Trener: T. Johansson.

Kasakhstan: Shutov – Daniyar, Beketayev, Polokhov, Orekhov, Korolyov, Gaytamirov, Butenko – Starchenko, Shestakov, Rymarev – Mikhailis, Grenc, Savitkiy – Rachmanov, Omirbekov, Asetov – Kajyrzhan, Muchametov, Muratov – Musor. Trener: Mambetaliyev.