Vinterkrigens store ånd. Krigen forente finnene og overvant divisjonene i borgerkrigstiden i nasjonen orientering

Finland var en del av Sverige i mange århundrer. I 1809 ble det en del av det russiske imperiet, men hadde omfattende autonomi innenfor det. Det besto av et eget storhertugdømme Finland, knyttet til Russland bare gjennom monarkens person, utenrikspolitikk og spørsmål om felles forsvar.

Finland hadde sin egen lille hær, som var underlagt den russiske overkommandoen, og dannet sitt eget tollområde. I motsetning til Russland selv, som var en absolutistisk stat frem til 1905, var Finland et konstitusjonelt monarki der den russiske tsaren ikke kunne regjere uten den finske dietten.

Fra slutten av 1800-tallet ble imidlertid finsk autonomi gradvis begrenset og det var også de første forsøkene på russifisering. Finland, som andre nasjoner, utnyttet den bolsjevikiske revolusjonen og erklærte sin uavhengighet 6. desember 1918. Som i Russland brøt det ut en borgerkrig i Finland i januar 1918 mellom de «røde», som var venstreorienterte sosialdemokrater, og de «hvite», som ble rekruttert fra finske bønder samlet i en agrarunion og fra den urbane midten og overklasser. Flertallet av medlemmene av den svenske minoriteten som bor i Finland stilte seg på de «hvite».

Les denne eksklusive artikkelen med iDNES Premium-abonnement

Registrer deg i dag og motta:

  • Ubegrenset tilgang til innholdet i iDNES.cz, Lidovky.cz og Expres.cz
  • Over 30 000 premiumartikler fra anerkjente forfattere
  • Tilgang til våre aviser og magasiner online og gratis i leseren

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *