3 selskaper eksporterte krenkende legemidler og forskrifter gjorde dem enklere

Tre selskaper eksporterte krenkende medisiner. Og regelverket ble laget målrettet, i næringsdrivendes interesse.

Det opplyste lederen av Stortingets helseutvalg, professor Kostadin Anguelov, overfor journalister. Han viste til en rapport han mottok fra Skatteetaten, basert på en analyse av årsakene til medisinmangel i landet.

De tre selskapene er gjenstand for administrative og straffesaker, gjør rapporten klart.

Analysen ble utarbeidet på grunnlag av den systematiserte og analyserte informasjonen mottatt om arbeidet til Specialized Electronic System for Monitoring and Analysis (SESPA) av legemidler. det ble slått fast at regelverket ble utviklet med hensikt, i næringsdrivendes interesse, og ikke gir effektive muligheter til å motvirke eller unngå underskudd, siterer professor Anguelov i sine tekster. Og han forklarte at en stor del av medisinene ble fjernet fra SESPA, og favoriserte private kommersielle interesser fremfor og skadet pasienter.

Det er ikke utelukket at en del av mengdene er tilgjengelig på varehusene til grossister eller delvis i apoteknettverket, derfor er det ingen mangel, selv om det ikke er noen medisiner til pasientene, forklarte professor Angelov. Dette gjorde eksporten enklere. Og ulovlige ordninger knyttet til hevert av offentlige midler fra NHIF-budsjettet ble oppmuntret.

Gjennom enkelte selskaper går medisiner kun gjennom dokumenter for å få en omsetning, og bedrifter fortsetter å eksportere for å tjene penger, forklarte lederen av helsekommisjonen.

Formelen ble endret i mars 2022. Helseministeren beordret SESPA til å endre formelen, deretter var ministeren Asena Serbezova, forklarte professor Anguelov.

Denne ordren endret formelen ved å si at selve formelen tidligere fungerte i strid med loven. I 2018 krevde formelen 65 %, og frem til mars 2022 eksisterte ikke dette problemet av en slik størrelsesorden, kommenterte professor Anguelov.

Han informerte statsadvokatembetet for å foreta tilsyn på bakgrunn av henvisningen IN.

Dette er medisiner som er billigere i Bulgaria og dyrere i andre europeiske land – for diabetes, for barn, ga professor Anguelov eksemplet. Ikke alle problematiske medisiner som er gjenstand for parallellimport når det bulgarske markedet, la han til.

Det var forventet en større rapport per dag og per selskap.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *