Algedyrkere tar neste steg i De Kwakel drivhuset med dagslysfri dyrking

Tholen – Hvis du får sjansen til å ta en titt inne i Lgem i De Kwakel, vil du snart se alger rundt hele bølgene gjennom glassrør. Dette er helautomatiserte algedyrkingssystemer. Selskapet har disse systemene i ulike størrelser, fra 2,5 meter rørlengder til systemer med titusenvis av liter vann.

Algedyrking i veksthus startet for mer enn femten år siden. «Vi har ennå ikke kommet over de første algene som ikke kan dyrkes med systemene våre,» sier Eugène Roebroeck. Han var en av grunnleggerne av Lgem og fungerer for tiden som Science and Technology Strategy Officer.

Mest kjent er to demonstrasjonsanlegg der spirulinaalger har vært dyrket kontinuerlig i mer enn to og et halvt år. Det er lite kjent at Lgem tar steget mot dagslysfri dyrking. I midten av august er installatører i full gang med å klargjøre installasjonene i drivhuskomplekset. Lgem samarbeider med Synalgae, som selskapet fusjonerte med for flere år siden, for å skalere opp og selge algedyrkingssystemer i hektar.

Selve selskapet har også vokst betydelig, fra tre ansatte i 2018 til et team på tjue personer. I vår ble det kjent at Navus Ventures investerer i selskapet. Byggingen av et dagslysfritt demoutvidelse er en synlig konsekvens av dette. Oppskaleringen Lgem bruker de ekstra økonomiske mulighetene til å utvide AlgaeHUB, som de kaller demo-oppsettene i drivhuset i De Kwakel.


Eugène ved siden av de vertikale og horisontale arrangementene med alger

Omvendt marmorløp
Alle Lgem-systemer, store eller små, fungerer etter samme prinsipp. I jakten på høyteknologisk algedyrking lyktes det snart for algeoppdretterne å utvikle et system som selv ved dyrking av alger med høy tetthet er tilstrekkelig med CO2 i rørene uten at konsentrasjonen av produsert oksygen blir for høy.

Den nå patenterte metoden for å oppnå dette er å la gass og vann strømme gjennom rørene samtidig, og skape en to-fase strømning. Dette oppnås ved å blåse luft anriket med CO2 inn i rørene, noe som kan sees av luftboblene i rørene, som får algene til å sirkulere gjennom rørene. Altså uten væskepumpe, understreker Eugene. Ikke alle alger liker å bli sugd inn av en pumpe.

Rørene går litt oppover. Eugène kaller det «et omvendt marmorløp.» Temperaturen på vannet i det dagslysfrie dyrkingssystemet holdes automatisk stabilt. «En stabil temperatur og full kontroll over lyset sikrer enestående produksjonsresultater.» Det er totalt 15 kilometer med glassrør per system. «Våre mindre systemer kan også kjøles eller varmes opp ved hjelp av en varmeveksler eller dobbeltveggede glassrør. Kaldt eller varmt vann sikrer temperaturkontroll. I tillegg til CO2 tilføres også næringsstoffer i form av gjødsel, slik tilfellet er med tradisjonell drivhusplantedyrking. «Det vi gjør er sammenlignbart med substratdyrking. I vårt tilfelle vokser imidlertid algene i underlaget, og det er vannet.» Avhengig av type alge kan vannet være ferskt eller salt.

limonade
Ved å jevnlig fortynne «kulturen», som algespesialisten kaller det, blokkeres ikke systemet. Noe som gartnere noen ganger må håndtere uventet når alger tetter vannsystemene deres. Med riktig pleie kan en algekultur vare veldig lenge, for spirulina til og med mer enn 2,5 år.

Noen typer alger har en kortere syklus. Blodregnalgene, for eksempel. «Du må bevisst stresse den slik at algene blir fra grønn til rød. Denne algen er kjent som en produsent av en kraftig antioksidant. Du kan dyrke blodregnalgene på omtrent tre til fire uker, deretter kan du tømme systemet og starte en ny kultur.»

Spirulina er en velkjent type alge som var på markedet i Europa før 1997 og krever derfor ikke EU-godkjenning for «Novel Food». Lgem høster spirulinaen fra demonstrasjonsoppsettene i form av en «tangpasta», som i dette tilfellet en brusprodusent bruker for å lage en drink som inneholder spirulina. Høsting kan gjøres på to måter: ved filtrering og sentrifugering. Du kan automatisere dette. Ifølge Eugene er det meste av arbeidet å rengjøre systemene. «Men Lgem automatiserer også denne prosessen fullstendig»

Lys 24/7, ingen oppvarming
I drivhuset vil du legge merke til at det er to store systemer for dyrking av spirulina. Den ene er arrangert horisontalt, den andre vertikalt. Det er knapt noen produksjonsforskjeller mellom de to systemene, sier Eugene. Algedyrkerne la stor vekt på god lysfordeling og tilstrekkelig plass til solens naturlige lys som skinner gjennom drivhustaket. I tillegg henger LED-lamper over det vertikale systemet. For det horisontale systemet ble belysning nedenfra valgt. «Det er mer effektivt.»

Algespesialistene hos Lgem vet at belysning døgnet rundt er optimalt for de fleste alger. Derfor bygges det nå dagslysfrie systemer. Å utelate gratis sollys virker sprøtt, men det er ikke for land der det produseres mye billig fornybar energi og uteklimaet kan være ekstremt.

Eugène trekker frem Norge som et eksempel. Vannkraft er tilgjengelig der til rimelige priser. Ingen oppvarming er nødvendig for innendørs dyrking. Varmen fra lampene fra en skandinavisk leverandør er nok til å nå temperaturer på 23 til 24 grader Celsius i den isolerte kulturhallen.

Lyset er opplyst med ca 400 mikromol per kvadratmeter. Det er mer, men spørsmålet, ifølge algespesialisten, er til når algene faktisk vil omdanne alt lyset til vekst. Uansett gjør lampene det enkelt å oppnå optimal temperatur for algedyrking. «Noen ganger trenger du fortsatt å kjøle ned varmen. Dette kan for eksempel gjøres med kaldere uteluft. Selv i kalde vintre kan temperaturene som kreves for algedyrking oppnås uten problemer.»


Merk: Brakettene er plassert under påbygget

Hagebruksmessige paralleller
Når det dagslysfrie dyrkingssystemet, som skal installeres i drivhuset ved siden av drivhusstrukturen, er ferdigstilt, vil Lgems algedyrkere kunne vise kundene hvordan systemene fungerer. Algedyrkerne kan også få erfaring med dagslysfri dyrking, slik at kunder som kjøper systemene ikke lenger trenger å samle all kunnskap selv.

Dyrkingsvolumet økes fra et mindre til et større system trinn for trinn. Lgem selv gjør det samme i De Kwakel. Tross alt er det alltid nødvendig med utgangsmateriale for å starte dyrking. Lgem henter dette materialet fra et mindre anlegg. Kan det også være en oppgave for Lgem å forsyne de begynnende gartnerne med utgangsmateriale? «Bransjen må fortsatt modnes,» sier Eugène. «Kanskje vil det på sikt være selskaper som spesialiserer seg på veksthushagebruk for dyrking av råstoff.»

I mellomtiden vil dyrking og testing fortsette i veksthusstrukturen. «Vi ønsker å teste interlighting her.» En siste hagebruksmessig parallell.

For mer informasjon:
Eugene Roebroeck
Lav
Tlf.: +31 (0)85 7604736
[email protected]
www.lgem.com

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *