En teknologisk seier for Europa. Det er oppdaget gigantiske fosfatforekomster i Norge – CD-Action

Teknologisk utvikling har lenge vært en del av den politiske konkurransen mellom land, og det er derfor vi for eksempel ikke beskriver det for første gang
teknologisk kald krig mellom USA og Kina, denne gangen fokusert på gallium og germanium, som ikke lenger vil forlate Midtriket uten passende autorisasjon. Ifølge Euractiv har Europa denne gangen grunn til å glede seg: Det er oppdaget enorme forekomster av naturlig fosfat i Norgesom er avgjørende for utviklingen av ny teknologi.


En stor oppdagelse

Fosfatbergarter er sedimentære bergarter laget hovedsakelig av kalsiumfosfater. Som navnet antyder, er de hovedsakelig beregnet på oppkjøpet fosfor, et element som er nødvendig for produksjon av gjødsel, men også av solcellepaneler og batterier for elbiler

og, i mindre grad, halvledere og databrikker.

Kilde: Euractiv/Norge Mining

Omfanget av funnet i Norge er ganske imponerende: minst 70 milliarder tonn fosfatbergarter er oppdaget. Tilgangen på bergarter i verdens reserver er omtrent… 71 milliarder tonn, noe som plasserer Norge selv – og faktisk den rundt 500 kvadratkilometer store regionen nær Stavanger by, sørvest i landet – svært høyt på rangeringen. spillere som eier naturlig fosfat i verden.

Og det er mange av dem, men ingen kommer fra Europa: fra Marokko (50 milliarder tonn), Kina (3,2 milliarder tonn) og Egypt (2,8 milliarder tonn). Fosfor er fremtiden for teknologi – den nåværende etterspørselen etter batteriproduksjon representerer for øyeblikket rundt 5 % av forventet etterspørsel i 2050.

Fosforreserver kan utgjøre et forhandlingskort i forhandlinger mellom land utenfor EU og EU – og det er nettopp dette de europeiske institusjonene, som nå feirer funnet, fryktet (selv om Norge ikke er med i EU, men det er medlem , blant annet fra European Free Trade Association).

Fosfatbergarter ble oppdaget i Norge i 2018. De vil trolig forekomme på dyp opptil 4500 meter og vil gi materiale i minst 50 år. I tillegg til fosfatbergarter ble det også oppdaget titan og vanadium blant forekomstene, som også er av strategisk betydning – selv om det er uklart hvor mye som ble funnet.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *