Amerikanske bombefly og jagerfly. Slik ser NATOs atomøvelser ut

Årlig arrangement starter mandag 16. oktober NATOs kjernefysiske øvelser under et kodenavn «UnshakeableNoon», hvor opptil 60 fly vil delta. I følge NATO er øvelsen en rutinemessig treningsaktivitet som gjennomføres årlig i mer enn et tiår.

Tretten medlemsland og mange typer fly vil delta i øvelsene, inkludert avanserte jagerfly og amerikanske B-52 bombefly, som skal flys fra USA.

Som fremhevet involverer øvelsen blant annet: fly som er i stand til å bære atomvåpen, men som ikke er utstyrt med væpnede bomber.

«Konvensjonelle jetfly, overvåkings- og påfyllingsfly vil også delta i manøvrene. Steadfast Noon arrangeres av en annen NATO-alliert hvert år. Treningsflyvninger vil finne sted over Italia, Kroatia og Middelhavet,» sa NATO.

Som alliansens generalsekretær påpekte Jens Stoltenbergøvelsene skal bidra til å sikre «troverdigheten, effektiviteten og sikkerhet vår kjernefysiske avskrekking og vil sende et klart signal om at NATO vil beskytte og forsvare alle sine allierte.

Stoltenberg bemerket at Russlands krig mot Ukraina minner om den viktige rollen som NATOs atomvåpen spiller i avskrekking.

NATO understreker at øvelsene «ikke er knyttet til verdensnyheter og at det meste av treningen foregår minst 1000 kilometer fra russiske grenser».

«NATOs strategiske konsept sier klart at «hovedformålet med NATOs atomevne er å bevare fred, forhindre tvang og avskrekke aggresjon.» Det heter at «så lenge det finnes atomvåpen, vil NATO forbli en atomallianse+», ble det understreket. .

Øvelsene varer til 26. oktober.

FOR DET

NATO, eller den nordatlantiske traktatorganisasjonen, er en politisk og militær allianse. Hovedmålet til NATO er å forsvare medlemslandenes frihet og sikkerhet. Denne alliansen samler land fra Europa og Nord-Amerika.

NATO ble opprettet etter andre verdenskrig, i 1949, som svar på den økende trusselen fra Sovjetunionen. Grunnavtalen for NATO ble signert av 12 land: Belgia, Danmark, FrankrikeNederland, Island, Canada, Luxembourg, Norge, Portugal, USA, Storbritannia og Italia.

NATO samler for tiden 30 land og hovedkvarteret er i Brussel. Polen ble med i alliansen i 1999.

Forfatter: Daria Al Shehabi

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *