Avstemning: Globale administrerende direktører forventer dype nedgangsfall

I følge en fersk undersøkelse forventer en tredjedel av globale bedriftsledere en alvorlig økonomisk resesjon, opp fra én av to tidligere i år. Eksperter advarer imidlertid om at noen risikoer gjenstår ettersom forretningsstemningen forbedres.

CEO Outlook Pulse Survey bestilt av EY viser selskapenes bekymringer for fremtiden til verden avtar. Det er imidlertid fortsatt forskjell på ledere som vurderer bedriftens økonomiske utsikter bedre og dårligere: 47 prosent er mer optimistiske med tanke på fremtiden, 36 prosent. Respondentene har en tendens til å akseptere lavere forventninger. Omtrent en femtedel (17 %) av lederne har ikke ombestemt seg om fremtiden til økonomien de neste årene.

Rolandas Laukaitis, partner i strategi- og transaksjonstjenester i EY, sier den nåværende økonomiske og geopolitiske situasjonen forårsaker betydelig hodebry for bedriftsledere rundt om i verden så vel som i Litauen.

«De største forretningsutfordringene er svært like i de fleste land rundt om i verden. Miljøet med høy inflasjon, stigende renter og svak økonomisk vekst tvinger mange ledere til å fokusere på de umiddelbare utfordringene og resultatutsiktene på kort sikt. Spørsmålet om hva som kan gjøres eller endres her og nå for å forbedre kvartalsvise og halvårlige forretningsindikatorer blir svært aktuelt. «Som et resultat er det mindre fokus på langsiktige initiativer, store investeringer og områder så viktige som bærekraft,» sa R. Laukaitis i rapporten.

Miljøet med høy inflasjon, stigende renter og svak økonomisk vekst tvinger mange ledere til å fokusere på de umiddelbare utfordringene og resultatutsiktene på kort sikt.

Ifølge studien planlegger 59 prosent av selskapene over hele verden å kjøpe et annet selskap i løpet av de neste 12 månedene – 13 prosent. poeng mer enn ved inngangen til året.

Når de evaluerte listen over potensielle risikoer, indikerte de fleste respondentene at noen av dem vil fortsette å ha en betydelig eller svært betydelig innvirkning på virksomheten i løpet av de neste 12 månedene.

For eksempel mener 57 prosent og 56 prosent at virksomheten deres kan bli alvorlig påvirket av krigen i Ukraina, andre geopolitiske konflikter og spenninger i internasjonal handel. 54 prosent er enige i at virksomheten er påvirket av det makroøkonomiske miljøet og markedsvolatilitet ser risikoer fra økende regulering. En av to ledere er også bekymret for risikoen knyttet til teknologiske endringer og digitalisering, inkludert cyberhendelser.

I følge undersøkelsen sier 38 prosent av lederne at de prioriterer bærekraftshensyn når de tar beslutninger om kapitalallokering. Fra begynnelsen av 2022 sa 83 prosent av respondentene at bærekraft, sammen med miljømessige, sosiale praksiser og styringsspørsmål, vil være nøkkeldrivere for forretningsvekst.

Litt over en tredjedel (38 %) av bedriftslederne verdsetter fortsatt bærekraftshensyn når de tar beslutninger om kapitalallokering. En tilsvarende andel av respondentene (34 %) ser ikke på disse spørsmålene som en prioritet. Resten av lederne (28%) gir bærekraftspørsmål samme betydning som andre forretningsprioriteringer.

I år deltok 1,2 tusen i undersøkelsen som ble gjennomført fra juni til juli. Bedriftsledere fra Brasil, Canada, Mexico, USA, Belgia, Luxembourg, Nederland, Frankrike, Tyskland, Italia, Danmark, Finland, Norge, Sverige, Storbritannia, Australia, Kina, India, Japan, Singapore og Sør-Korea.


tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *