Babyer ble tatt bort fra indianerne. En ny film dukker opp i Barnevernet og sjokkerer Norge

Da Barnevernet tok to barn fra en indisk familie i Stavanger, Norge, i 2011, var de mindre enn tre år gamle. – Det yngre barnet ble fortsatt ammet, melder Aftenposten. Ifølge den norske avisen utløste saken sterke reaksjoner i India og indisk diplomati grep også inn i saken og la press på norske myndigheter for å returnere barna til familiene deres.

En film basert på denne sanne historien kalt Mrs. Chatterjee vs. Norge gikk på norske kinoer torsdag. Lokale medier spekulerer i hvilken innvirkning filmens utgivelse har på landets internasjonale omdømme. – Norske sosialtjenester har allerede et dårlig rykte i land som Polen og Ungarn. Og torsdag ble det sluppet en indisk film på kino, noe som kan gjøre situasjonen enda verre», skriver Aftenposten.

I Norge skal filmen vises på 24 kinoer over hele landet. Ifølge Aftenposten er flere forestillinger utsolgt. Etter premieren vil det foregå en diskusjon i storbyen Oslo, hvor også en representant for den kritiserte norske sosialtjenesten deltar.

Ifølge noen foreldre og eksperter går Barnevernet for langt i arbeidet med å beskytte barn, og tar ofte deres biologiske avkom fra foreldrene og plasserer dem i fosterhjem uten tilstrekkelig begrunnelse. Stadig flere saker behandles også av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Han ble også kontaktet av Eva Michaláková, en tsjekkisk kvinne hvis sønner Denis og David ble kidnappet av Barnevernet i 2011. Men klagen hennes var mislykket. Barnevernet bortførte sønnene fra Tsjekkia etter mistanke om overgrep, omsorgssvikt og tortur. Norske myndigheter opphevet senere Michaláks foreldrerett til begge sønnene, men beholdt farens rettigheter. Ifølge kjennelsen fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i januar i fjor har ikke Norge krenket mødres og barns rett til respekt for familielivet i sin sak.

«Vi kjenner hovedlinjen av historien om den indiske moren. I de første årene, da vi begynte å oppdage den norske Barnevern-praksisen gjennom Eva Michaláková og andre familier, ble vi kjent med ham og han var vår motivasjon. Traileren til filmen inneholder allerede sterke øyeblikk, sier Michalákovás advokat Dora Boková i en pressemelding sendt til ČTK om utdragene fra filmen.

«De overrasker oss ikke fordi vi kjenner dem fra andre familiers opptegnelser. Krenkelse av personvernet og intimiteten til familier av Barnevern-ansatte, påfølgende misbruk av overholdelse av normale hjemmesituasjoner, rask, uventet og tvangsfjerning av barnet, hensynsløs overfor barn som ammes, påfølgende psykisk mishandling av barn og foreldre og deres målrettede sinne,» legger han til. I følge henne fikk den indiske familien til slutt barna tilbake kun takket være det enorme engasjementet til indisk diplomati.

«I dag er en mulighet for oss å huske at historiene som den tsjekkiske offentligheten er kjent med ikke er over ennå. «Eva Michaláková venter tålmodig på at sønnene hennes skal vokse opp,» sa Jitka Chalánková, senator og medlem av begjæringskomiteen som støtter familier berørt av Barnevern.

Den polske journalisten Maciej Czarnecki sa i forbindelse med de nevnte sakene at en viktig årsak til misnøyen med norsk sosialtjeneste i utlandet var den ensidige presentasjonen av sakene. – Foreldre som har problemer med norske sosialtjenester og uttaler seg om dem, har kommet seg inn på forsidene til polske aviser. – Disse menneskene etterlater et negativt inntrykk av Barnevern, sier Czarnecki til Aftenposten.

– Men hvis man ser nærmere på sakene om kidnappede barn, viser det seg ofte at disse sakene ikke er så svart-hvite som de fremstår i media, la journalisten til, som har skrevet bok om det norske samfunnet Tjenesten. er basert på intervjuer med polske familier bosatt i Norge som har erfaring med sosiale tjenester.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *