Balticconnector forventes å være ute av drift i minst fem måneder

Scanpix bilde.

Gassrørledningen Balticconnector som forbinder Estland og Finland, hvis brudd ble rapportert i helgen, vil være ute av drift i minst fem måneder, sa operatøren Gasgrid onsdag.

En uttalelse sa at i de tidlige timene 8. oktober 2023, merket Gasgrid og den estiske gassoverføringssystemoperatøren Elering et uvanlig trykkfall i Balticconnector, som forbinder de to landene.

«På grunn av det uvanlige trykkfallet var det en rimelig mistanke om at årsaken til hendelsen var skade på rørledningen og den resulterende lekkasjen. «Gasslekkasjen, forårsaket av et bekreftet brudd i rørledningen, ble stoppet etter at rørledningen ble isolert og ventilene ble lukket,» heter det.

Rørledningen er stengt søndag. Finland sa tirsdag at skaden på gassrørledningen Balticconnector kan være knyttet til eksterne faktorer, og sa at de undersøker om skaden var forsettlig og hvem som forårsaket den.

Ifølge foreløpige estimater fra eksperter vil reparasjonen, inspeksjonen og igangkjøringen av rørledningen ta minst fem måneder.

«Derfor vil den tidligste mulige datoen for idriftsettelse av Balticconnector-rørledningen være tidlig i april 2024,» sa Gasgrid i en uttalelse.

Den sa at Gasgrids inspeksjon av de skadede og andre delene av rørledningen fortsatte.

«Målet med den nåværende inspeksjonen er å få nøyaktig informasjon om tilstanden til hele rørledningen til havs for så å begynne å planlegge mer detaljerte reparasjonstiltak og tidspunktet for disse,» heter det i rapporten. Den legger til at det finske selskapet Gasgrid er ansvarlig for inspeksjonen og den utføres i samarbeid med estiske Elering.

Finlands president Saulis Niinisto sa tirsdag at skaden på gassrørledningen Balticconnector som forbinder Estland og Finland sannsynligvis var forårsaket av «ytre påvirkninger».

Alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg sa tidligere onsdag at omstendighetene rundt bruddet på gassrørledningen Balticconnector og kommunikasjonskabelen mellom Finland og Estland undersøkes videre og at NATO vil reagere besluttsomt og samlet dersom det dreier seg om sabotasje.

Norske seismologer meldte fra klokken 01.00 8. oktober. 20 minutter (i lokal og litauisk tid) etter registrering av en mulig eksplosjon nær gassrørledningen.

Onsdag sa det norske seismologiske instituttet NORSAR at eksplosjonen som ble oppdaget kan ha vært forårsaket av 100 kg TNT-ekvivalent. Han sa også at den registrerte seismiske hendelsen ikke var forårsaket av et jordskjelv, men kunne ha vært forårsaket av et ankerangrep på rørledningen.

Ikke bare ble gassrørledningen, som er 60 meter under vann i Finskebukta, skadet, men også telekommunikasjonskabelen til telekommunikasjonsselskapet «Elisa», plasseringen av skaden er 70 meter under vann i den estiske økonomiske sonen.

Statsminister Kaja Kallas bekreftet onsdag at skadene på gassrørledningen mellom Estland og Finland ikke utgjør en trussel mot sikkerheten til Estlands gassforsyninger.

Etter den midlertidige stengingen av Balticconnector vil estiske forbrukere bli forsynt med gass fra Latvia.

På tampen av S. Niinisto sa han også: «Finland er klart og forberedelsene våre er gode.» Disse hendelsene har ingen innvirkning på sikkerheten til våre forsyninger.»

Den 150 kilometer lange gassrørledningen Balticconnector, som forbinder nettverkene til Estland og Finland gjennom Østersjøen, hvorav 77 kilometer er i havet, ble satt i drift i januar 2020 og kostet mer enn 300 millioner euro. EUR.


Det er forbudt å reprodusere informasjonen til BNS nyhetsbyrå i offentlige informasjonsverktøy og på internettsider uten skriftlig samtykke fra UAB “BNS”.

Velg selskapene og emnene som interesserer deg – vi vil informere deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er nevnt i «Verslo žinija», «Sodra», «Registrų centura», etc. i kildene.