Skade på gassrørledningen Balticconnector forårsaket av mennesker: ulykke eller Kremls finger?

Basert på Pevkurs utsagn ble selve gassrøret og det omkringliggende betonghuset skadet, men skaden ble forårsaket av en sterk ytre kraft. – Det er fortsatt ikke klart hva årsaken er. «Men for øyeblikket ser det ut som om det var en mekanisk kollisjon eller hærverk,» forklarte den estiske forsvarsministeren.

«Som å ta tak i en hageslange med foten og trekke den fremover»

Sjøforsvarssjef Jüri Saska forklarte utviklingen av søndagens begivenheter til den estiske nasjonale kringkasteren ERR. Først og fremst kom det en melding fra «Balticconnector» om at trykket i gassrørledningen som forbinder Finland og Estland hadde sunket drastisk, så rørledningen ble stengt. Så kom informasjon om at Elisas teleoperatørkabel også var skadet.

Skader på kommunikasjonskabler skjedde nesten samtidig med skader på gassledninger. I mellomtiden understreket Saska at foreløpig er det fortsatt bare spekulasjoner om de to skadene er relatert fordi det ennå ikke er kjent på hvilket stadium kommunikasjonskabelen gikk i stykker, men denne muligheten vurderes også.

Når det gjelder skaden på gassrøret, sa Saska, fra bildene og videoene som ble tatt, kunne man se at røret var skadet fra siden, og betongforingsrøret var sprukket eller ødelagt direkte på stedet for rørskaden. For å beskrive situasjonen gjorde Saska en analogi med en hageslange, nemlig at bevisene som ble tatt viste at noe var fanget i gassledningen på den ene siden og trakk den fremover, som en fot som ble fanget i en slange.

Saska forklarte at Estland er i nær kontakt med sine motparter i Finland, da de fortsatt må sjekke andre deler av gassrørledningen for å sikre at det ikke er noen skade heller. TNI-sjefen understreket at inspeksjon av gassrør er relativt enklere enn telekabler av flere grunner.

Innholdet fortsetter etter annonsen

Reklame

Gassrørledningen er plassert på overflaten av havbunnen slik at den er mer visuelt synlig. I motsetning til dette blir kommunikasjonskabler delvis registrert, fordi de er mye tynnere, forankret slik at de er delvis begravd under jordlag. Derfor blir nøyaktig sporing og lokalisering av den skadede delen vanskeligere. Det pågår imidlertid et aktivt arbeid.

Strømforsyningen vil fortsette selv i verste fall

Selv om et slikt scenario foreløpig ikke kan forutses, uten å utelukke muligheten for avbrudd i driften av Elisa-kommunikasjonskabelen, garanterer Latvia, Litauen og Estland i fellesskap at nødvendig elektrisitet vil bli levert i tilfelle en utvikling av situasjonen. – dette ble bekreftet til ERR av Timo Tatars, visekansler i det estiske klimadepartementet.

Dette følger Tatars uttalelse om at det estiske elektrisitetssystemet må kunne takle enhver situasjon selv om det for eksempel oppstår et fullstendig sammenbrudd av «Estlink» 1 og 2-systemene, og dermed forstyrre strømforsyningen til Finland. «I de baltiske statene eksisterer den beredskapen allerede,» sa tjenestemannen.

Han erkjente samtidig at et slikt scenario kan gi høyere strømpriser. – Ja, det er vi klare for, kapasiteten i de baltiske landene er tilstrekkelig, men spørsmålet er produksjonskostnadene til disse kraftverkene. I fjor så vi at da gassprisene var svært høye, var også innenlandsk produksjon i de baltiske landene relativt dyr. Heldigvis har drivstoffprisene falt betydelig i år. Men hvis gasskraftverk begynner å produsere dyrere strøm, vil vi se strømprisene stige,» forklarte Tatar.

Viserektoren la også til at de baltiske landene etter hans mening vil kunne generere all nødvendig elektrisitet selv om flere hendelser inntreffer samtidig.

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *