Berømt hvalrossstatue avduket i Norge

En bronsestatue av Frey, hvalrossen som fikk verdensberømmelse i fjor sommer med en opptreden i Oslofjorden, ble lørdag avduket ved bredden av Kongen Havn i den norske hovedstaden.


Med AFP


Verket i naturlig størrelse, som viser en 600 kilo tung ung kvinne som ligger på siden hennes, ble installert nær stedet der Freya tiltrakk seg store folkemengder i løpet av livet hennes ved å jakte ender og svaner og sole seg på skip som smuldret opp under vekten hans.


Myndighetene bestemte seg for å avlive dyret i august, med henvisning til tegn på bekymring om at det følte seg stresset og ville utgjøre en trussel for publikum, som ikke ville holde avstand til tross for advarsler.


Donasjonskampanje


Avgjørelsen utløste raseri, og en nettkampanje samlet inn mer enn $25 000 for å forme Freya, sa arrangør Erik Holm.


– Jeg startet dette fordi jeg er sint på måten Fiskeridepartementet og staten har håndtert denne situasjonen på, forklarte han til AFP før han avduket statuen, skapt av Astri Tonoian.
«Bortsett fra Freyas spørsmål, må vi spørre oss selv hvordan vi behandler dyr og natur. Vi må tenke på forholdet vårt til dyrelivet,» fortsatte han.


Beskyttet art


Freya, som anslås å være fem år gammel, ble oppdaget i Storbritannia, Holland, Danmark og Sverige før hun bestemte seg for å tilbringe deler av sommeren i Norge.


Hvalrossen er en fredet art som normalt lever på enda mer nordlige breddegrader, i Arktis. Til tross for gjentatte oppfordringer om å holde seg unna, nærmet tilskuere, noen ganger i følge med barn, pattedyret for å ta bilder.


Hvalrosser oppfører seg normalt ikke aggressivt mot mennesker, men de kan føle seg truet av inntrengere og angrep. Kritikere av beslutningen om å skyte Freya sier at det ble forhastet og at hennes velferd ikke ble tatt i betraktning.


Tjenestemenn forsikret at det å få Freya til å sove og flytte henne til et mindre befolket område ville være en for kompleks operasjon.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *