Bitter boikott: Sverige og Norge tilbakekaller produsenter av Milka og Oreo over bånd til Russland – Life

«Når du kjøper dette produktet, vær oppmerksom på at det er laget av Mondelez, et selskap svartelistet i Ukraina på grunn av den pågående russiske krigen i det landet.» Et slikt skilt kan sees i flere supermarkeder i Sverige, like ved ostegangene. PhiladelphiaSjokolade Milka og informasjonskapsler Oreos. Årsaken er at de skandinaviske landene kunngjorde boikott av det amerikanske konfekt- og matselskapet Mondelez på grunn av deres beslutning om å forbli på det russiske markedet.

For en måned siden annonserte kyiv for «internasjonal sponsor av krigen», fordi den fortsetter å operere i Russland og selger varene sine der. I denne anledning innledet en rekke selskaper i Sverige og Norge en boikott mot selskapet, som f.eks betalte nesten 60 millioner dollar i skatt til Russland i løpet av det siste året.

Boikotten fikk selskap av store skandinaviske selskaper, inkludert IKEA, SAS Airlines og Norwegian Air, den svenske transportoperatøren. SJ, Strawberry hotellkjeden, norske Elkjop og mange andre. De erklærte offentlig sin intensjon stanse alt salg av Mondelez-produkter – som har en sterk tilstedeværelse i regionen.

I en av Sveriges store detaljhandelskjeder, ICA, advarer skilt kundene om at Mondelez International ikke har stengt sine filialer i Russland.

Foreløpig holder finske forhandlere seg unna dette initiativet, men det finske datterselskapet til IKEA har varslet at de heller ikke vil selge det amerikanske selskapets produkter.

«Vårt samarbeid med den aktuelle produsenten er avsluttet, men sjokoladeproduktene Daim og Marabou er foreløpig fortsatt tilgjengelig i enkelte IKEA-varehus i Finland. Disse produktene vil bli fjernet fra vårt tilbud og vil i fremtiden bli erstattet av alternative produkter fra en annen produsent. , sier en talsperson for selskapet til Yle TV.

Svenske politikere har sluttet seg til debatten rundt selskapets bånd til Russland. Finansminister Elisabeth Svantesson sa at folk har rett til å vite mer om opprinnelsen til et produkt.

«Det er viktig å vite hva man støtter ved kjøp av enkelte varer. Vi har nå fått informasjon om at dette kan komme den russiske militærreserven til gode.»sa Swantesson.

Som svar på den eskalerende situasjonen annonserte det norske UD planer om å møte bedrifter på begge sider av boikotten. Han stoppet imidlertid med å foreslå en konkret løsning, og understreket at bedrifter og enkeltpersoner må ta egne valg angående sine handelspartnere.

Uker etter at den russiske invasjonen begynte, lovet Mondelez å «skalere ned» sine ikke-kjerneoperasjoner i Russland og kun fokusere på «dens kjernetilbud.» Torsdag kunngjorde selskapet at det hadde «redusert aktivitetene sine ved å slutte med nye kapitalinvesteringer, lansere nye produkter og slutte med utgifter til reklamemedier i Russland».

Imidlertid fortsatte det å operere i det russiske markedet, som til og med økte tilbudet av noen av produktene sine i landetvis import- og eksportdata for perioden 1. januar 2021 til 31. mars 2023, sitert av Reuters.

Forsendelser til Russland av noen av produktene deres, særlig Milka-sjokolade, økte med 131 % i etterkrigsåret, fra 9,7 millioner kg. opptil 22,4 millioner kg.

Hva sier Mondelez?

Etter boikotten av merkevarene sine, sa selskapet at de jobber med å etablere seg i Russland med en «selvbærende forsyningskjede» innen slutten av året.

Presidenten for Mondelez International Europe, Vincenzo Gruber, beklager det selskapet er «atskilt og behandlet annerledes» fra sine konkurrenter, sier et notat konsultert og sitert av Reuters. Den ble sendt til alle ansatte ved fabrikken og i den kaller Gruber det nordlige trykket «vanskelig» og sier han er «dypt trist over det som skjer» med selskapets varer der.

«Det er vanskelig for oss alle å se at virksomheten vår blir satt på sidelinjen og behandlet annerledes enn andre, til tross for situasjonen. Hvis du ser i de fleste forbrukerkurver, vil du se mange produkter fra andre mat- og drikkevarefirmaer som ennå ikke har gjort det store. «Jeg forlot ikke Russland heller,» skrev Gruber.

«Hvis alle merker hvis morselskaper opererer i Russland blir boikottet, vil det være et matforsyningsproblem,» han legger til.

I mellomtiden opererer Mondelez sine konkurrenter innen sjokolade og godteri, inkludert Nestlé, fortsatt i Russland. I sin siste årsrapport sa Nestlé at de har seks fabrikker i Russland, spesielt i konfektsektoren.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *