Hva er reglene for å fly droner i Norge?

Droner flys ofte av både norske innbyggere og eksperter som bruker dem til redningsoppdrag eller inspeksjoner av avsidesliggende områder. Og hvordan er flygende droner regulert i landet?

Etter hvert som sikkerhetssituasjonen i Europa forverres, har risikoen for bruk av droner til spionasje og lignende aktiviteter i Norge økt dramatisk.

Sist måned i Norge ble det oppdaget mange droner nær gass- og kraftverk (som Kårstø kraftverk i Tysvære, Johan Sverdrup oljefelt og andre offshore-lokasjoner i Nordsjøen) og flyplasser (for eksempel Andøya Andenesse, Sola lufthavn). nær Stavanger, Bergen Flesland (på flyplassen).

I tillegg har flere russere nylig blitt arrestert ved bruk av droner eller fotoutstyr.

Norge har innført sanksjoner som forbyr russere å fly droner i landet, mens enkelte restriksjoner regulerer flyging av droner generelt.

Siden droner for tiden er gjenstand for intens debatt i det norske samfunnet, la oss ta en titt på gjeldende regelverk som regulerer bruken av disse enhetene.

Regler for drift av droner i Norge

I 2021 trådte EUs generelle regler for flyging av droner i kraft, noe som også har betydning for rettsgrunnlaget i Norge.

Det er ikke lenger noe skille mellom amatør- og profesjonell flyging, og de nye reglene tar blant annet sikte på å sikre mer personvern.

Ifølge den siste anmeldelsen til NRK kan de gjeldende hovedreglene i Norge trekkes frem som regulerer flyvningen av droner som veier under 25 kilo.

For de aller fleste droner må du registrere deg som operatør i droneregisteret (dette er mulig). På Luftfartstilsynets nettsider), ta et nettkurs, bestå en eksamen og ha gyldig forsikring.

Det er imidlertid noen unntak: Disse reglene gjelder ikke for droner som er lettere enn 250 gram og ikke har kamera, eller hvis dronen kun flys innendørs.

I tillegg, hold deg unna drone-forbudte områder og hold deg minst fem kilometer unna flyplasser. Det er også forbudt å fly med droner over hovedstaden Oslo og norske fengsler.

Noen norske byer, nasjonalparker og verneområder har egne regler for flyging av droner. For eksempel er det forbudt å fly med drone i Kjeragbolten, Besseggen i Jotunheimen og Dovrefjell. Og det er lov å fly med drone i Trolltunga og Preikestolen, selv om disse områdene er verneområder.

I tillegg til reglene ovenfor, skal dronen alltid være synlig fra stedet og kan ikke flys høyere enn 120 meter over bakken.

Du bør heller ikke fly droner i nærheten av andre mennesker eller over store grupper av mennesker. Hvis dronen veier mer enn 500 gram, hold den i en avstand på 150 meter fra bygninger.

Du finner en omfattende oversikt over alle regelverket for droneflyging her På Datatilsynets nettsider.

Strengere regler venter

Luftfartstilsynet vurderer nå å innføre strengere krav til droneoperatører. Disse kravene kan også begrense områdene der droner kan fly.

Statsminister Jon Gahr Støre uttalte nylig at Norge må ta hensyn til den nye sikkerhetssituasjonen og ta nye tiltak angående droner dersom situasjonen krever det.

Eirik Solheim, teknologikonsulent i NRK Beta, mener de nye restriksjonene kan redusere antall droner som flys og gjøre det lettere å oppdage ulovlig aktivitet.

Han påpeker imidlertid at mange droner er små og vanskelige å oppdage.

«De mest avanserte militærdronene kan veie så lite som 20 gram og ha en rekkevidde på flere kilometer. Vi tror at hemmelige tjenester også har slike droner. Begrensninger hjelper ikke i disse tilfellene – du kan ikke se en slik drone når den svever i 10 meters høyde, forklarer E. Solheim.

Støttes av thelocal.no og nrk.no.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Hva er reglene for å fly droner i Norge?

sfgdfg

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *